SZÉP - infó

Lesznek-e még kedvezőbbek a SZÉP-Kártya közterhei?

A Széchenyi Pihenő Kártya kedvező adózási feltételekkel adható béren kívüli juttatás. A SZÉP Kártya közterhei 2012-ben módosultak. Most felmerült a lehetőség, hogy bizonyos esetekben a juttatás teljesen köztehermentessé váljon.

A SZÉP Kártya 2011-es bevezetésekor a pihenőkártya összesen 300 ezer forintos kerettel rendelkezett, és az akkori juttatás 1,19 százalékos felszorzást követően 16 százalékkal adózott.

2012-ben módosították a SZÉP Kártya keretösszegét, és létrejött a három alszámlás rendszer. A tavalyi esztendő változásai között meg kell említeni azt is, hogy évi 500 ezer forintig – így Széchenyi Pihenő Kártyán akár a maximális 450 ezer forint esetében is – a munkáltató által fizetendő adóterhek összesen 30,94% százalékban kerültek meghatározásra. Évi 500 ezer forint béren kívüli juttatás felett azonban a kedvezményes 10%-os EHO helyett 27%-ot kell fizetni, így a teljes közterhek mértéke a limit fölött már 51,17%.

Az adózási feltételek módosítása és a járulékos költségek mértéke is erősítette a juttatási forma népszerűségét a munkáltatók körében. Azonban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Fürdőszövetség és a Falusi- és Agrárturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) képviselői most javaslatot nyújtottak be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. Ez arról szól, hogy a Kártya népszerűségének, szerepének további erősítése érdekében ismét csökkentsék a SZÉP Kártya adóterheit.

A javaslat értelmében 2014-től értékhatárig egy bizonyos értékhatárig (pl. 50 ezer forint), illetve a 14 évnél fiatalabb gyermekkel rendelkező családok, fogyatékkal élők, valamint az 50 év feletti munkavállalók esetében a SZÉP-Kártya juttatás teljesen köztehermentessé válhatna. A javaslatot tevő szakmai szervezetek szerint a munkáltatók által megnövekedett feltöltések közterhei fedeznék a köztehermentes juttatások miatti kiesést.

A Széchenyi Pihenő Kártya program résztvevői mind pozitívan nyilatkoznak a cafeteria elemről. A munkáltatók számára a kedvező adózási feltételek és a juttatás körüli adminisztráció kényelme, a kártyabirtokosoknak a könnyű és egyre rugalmasabb kártyahasználat miatt népszerű a plasztik. A SZÉP Kártya elfogadóhelyek már országos lefedettséget biztosítanak, így a lassan egymillió kártyabirtokos szinte bárhol fizethet készpénz nélkül, a cafeteria kerete segítségével. A szakmai szervezetek felvetése még tovább erősítheti a SzépKártya helyzetét, amely idén már jelentősen hozzájárult a belföldi turizmus élénkítéséhez.

További cikkeink: