SZÉP kártya adózása 2024

A SZÉP Kártya cafeteria béren kívüli juttatásként az egyik legnépszerűbb, azonban évről-évre figyelemmel kell kísérni felhasználásának különböző változásait, különös hangsúlyt fektetve azokra, amik adóügyi szempontból kiemelt horderejűek.

A korábbi évekhez képest a legjelentősebb SZÉP Kártya változást a zsebek eltörlése jelentette. Ennek köszönhetően már nem kell figyelnünk az egyes alszámlák egyenlegeire, hiszen a kapott juttatás egészét aszerint költhetjük el, ahogy az számunkra komfortos.

A Széchenyi Pihenő kártya esetén kedvezményesen adható összeg nagyságrendileg nem változott, csupán annyi a különbség, hogy ez már nincs zsebenként korlátozva.

Ne felejtsük el azonban, hogy ez az évi 450.000ft - azaz a rekreációs keretösszeg - az, ami béren kívüli juttatásnak számít, ugyanis az ezt meghaladó részre már más járulékfizetési szabályok vonatkoznak. Lényeges továbbá, hogy amennyiben a jogviszony időközben megszűnik, akkor ezt az értéket arányosítani kell a munkában töltött napok számával.

Hogyan alakul a SZÉP kártya adózása 2024-ben?

A rekreációs keretösszegig 15%-os személyi jövedelemadó és 13%-os szociális hozzájárulási adó, tehát összesen 28%-os járulékfizetési kötelezettség áll fenn. Az efölötti rész 1,18-szorosa után kell az SZJA-t, illetve a szocho-t befizetni, amely már mintegy 33%-os adóterhet jelent. Ez változatlanul, minden esetben a munkáltatót terheli.

Címkék:
2024