SZÉP kártya adózása 2022

A SZÉP kártya cafeteria béren kívüli juttatásként az egyik legnépszerűbb, azonban évről-évre figyelemmel kell kísérni felhasználásának különböző változásait, különös hangsúlyt fektetve azokra, amik adóügyi szempontból kiemelt horderejűek.

A tavalyi évhez képest több módosítás is történt, könnyítés, hogy a felhasználási lehetőségek körét kiszélesítettek, ugyanakkor negatívum, hogy eltörölték a szocho mentességet, illetve az egyes zsebek összegeit is csökkentették. Ennek következtében újra jelentősebb adóterhekkel kell számolni a munkáltatóknak, még a kedvezményesen adható kereten belül is.

Figyeljünk az alszámlák keretösszegeire

Noha 2022. december 31-ig a zsebek szabadon átjárhatók, adózás szempontjából mindenképpen fontos észben tartani, hogy milyen célra mekkora összeg adható csökkentett járulékköltségekkel. A SZÉP-kártya felosztása szerkezetileg változatlan maradt, eszerint pedig az alábbi értékekkel számolhatunk:
• a szálláshely alszámlára 225 ezer forint
• a vendéglátás alszámlára 150 ezer forint
• míg a szabadidő alszámlára 75 ezer forint

a kedvezményesen adható összeg. Ne felejtsük el, hogy ez az évi 450.000ft - azaz a rekreációs keretösszeg - az, ami béren kívüli juttatásnak számít, ugyanis az ezt meghaladó részre már más járulékfizetési szabályok vonatkoznak. Lényeges továbbá, hogy amennyiben a jogviszony időközben megszűnik, akkor ezt az értéket arányosítani kell a munkában töltött napok számával.

Hogyan alakul a SZÉP-kártya adózása 2022-ben?

A rekreációs keretösszegig 15%-os személyi jövedelemadó és 13%-os szociális hozzájárulási adó, tehát összesen 28%-os járulékfizetési kötelezettség áll fenn. Az efölötti rész 1,18-szorosa után kell az SZJA-t, illetve a szocho-t befizetni, amely már mintegy 33%-os adóterhet jelent. Ez változatlanul, minden esetben a munkáltatót terheli. Kiemelten nagy figyelmet kell fordítani ugyanakkor arra, miszerint a munkáltatók által folyósított összegek beleszámítanak az egyes alszámla típusok kereteibe, az így kapott juttatásokról emiatt a munkavállaló részéről nyilatkozattételre lehet szükség.

Címkék:
2022