Cafeteria és SZÉP Kártya időarányosan

A béren kívüli juttatás a munkabérhez hasonlóan időarányosan is adható. A cafeteria és a SZÉP Kártya időarányos biztosítása mellett arról is beszámolunk, hogy a dolgozónak kell-e, illetve mikor kell visszafizetnie a béren kívüli juttatásának időarányos részét.

A Széchenyi Pihenő Kártyára összesen maximum évi 450.000,- Ft-ot utalhat a munkáltató, ugyanis 2023-ban ennyi a kedvező adózású béren kívüli juttatás maximális kerete.

Mi a teendő, ha nem egy teljes évről van szó? Mit kell tenni, ha csak tört évre, határozott időre veszi fel a munkáltató a dolgozót, és cafeteriát szeretne részére biztosítani? Mit kell tennie a dolgozónak, ha év közben munkahelyet változtat? Hogyan alakulnak a szabályok a többi juttatás és a SZÉP Kártya időarányos ki- illetve visszafizetése esetén?

Elvileg a munkáltatónak minden esetben saját – „személyre szabott” – cafeteria szabályzata van. Ebben határozza meg és rögzíti a nyújtani kívánt juttatások körét, meghatározza a juttatások alanyait, és többek között szabályozza a juttatások biztosításának menetét.

Általánosságban véve elmondható, hogy cafeteriát csak az kaphat, aki munkabért kap. Amennyiben a munkavállaló részmunkaidős vagy határozott idejű szerződéssel rendelkezik, a béren kívüli juttatás is időarányosan jár a részére. Egy 6 hónapos időtartamú, határozott idejű munkaviszony esetében a kedvezményes adózású cafeteria plafon 450.000,- Ft helyett 225.000,- Ft lesz maximum. Ennek függvényében adható a cafeteria elem, így pl. a SZÉP Kártya időarányosan.

Ha a munkavállaló év közben munkahelyet vált, akkor a számára előre átutalt juttatás időarányos részét vissza kell fizetnie. Áthelyezés esetén azonban, ha a dolgozó a korábbi munkáltatójánál már igénybe vett az időarányos részt meghaladó összegű cafeteriát, nem terheli visszafizetési kötelezettség. Ilyen esetben az új munkáltatónál általa igénybe vehető béren kívüli juttatási keret csökkentésére van szükség. A cafeteria legfeljebb az új munkáltatónál igénybe vehető juttatás mértékéig csökkenthető. Ezt is a szabályzat alapján kell eldönteni.

Hasznos információ, hogy a munkáltatónak lehetősége van a cafeteria szüneteltetésére is. Ez általában GYES, GYED ideje alatt, illetve 3 hónapot meghaladó betegség, vagy egyéb távollét során történhet, a 91. napot követő időtartamtól kezdődik. Amennyiben a távollét, vagy a szüneteltetés indoka megszűnik, a dolgozó újra jogosulttá válik a béren kívüli juttatásra.

Egyetlen olyan eset van, amikor nincs szükség a cafeteria, így a SZÉP-Kártya időarányos visszafizetésre sem. Ez az eset akkor áll fenn, ha a munkaviszony a dolgozó halála miatt szűnik meg.

Címkék:
SZÉP Kártya