A SZÉP Kártya felhasználása munkahelyváltás esetén

A munkáltató által adható egyik béren kívüli juttatási forma a SzépKártya. Kibocsátásának általános szabályairól és elfogadásának feltételekről kormányrendeletek születtek, míg az adott munkáltató a juttatás részleteiről a cég cafeteria szabályzata dönt.

A SZÉP Kártya egy kedvezményes adózású, a munkáltató által adható béren kívüli juttatási forma. Maga a plasztik névre szól, 5 évig érvényes, míg a kártyához tartozó utalványszámlára érkező összeg a jóváírást követő második naptári év május 31-ig használható fel.

Jelenleg az egy évben, kedvezményes adózási feltételek mellett biztosítható cafeteria keret a Széchenyi Pihenő Kártya esetében 450 ezer forint.

A SZÉP Kártya működése és felhasználásának módja kormányrendeletben került meghatározásra. Azonban azt, hogy az egyes munkáltatók milyen fajta cafeteriát, és milyen összegben biztosítanak a dolgozóik számára, az adott munkáltató cafeteria szabályzata határozza meg.

A munkáltató utalhatja az éves juttatási összeget egyben, illetve havi bontásban, év elején, év közben, vagy akár az év végén is. Ez is a cég cafeteria szabályzata szerint történik.

Ha munkahelyváltásra készülünk – vagy kényszerülünk –, érdemes alaposan tájékozódni a munkáltatónál a juttatás további sorsával kapcsolatosan. Vissza kell-e fizetni valamennyit a SZÉP-Kártyára kapott összegből, vagy a teljes, rajta lévő egyenleget felhasználhatja a kártyabirtokos? Kérhető-e a „régi” kártyára az új munkáltatótól kapott béren kívüli juttatás? Az új munkáltatónak nyilatkoztatnia kell a munkavállalót arról is, hogy az adóévben érkezett-e más vagy korábbi munkáltatótól utalás, amely beleszámít a keretösszegbe.

Számos ilyen, és ehhez hasonló kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Azt azonban tudni kell, hogy minden esetben a kártyát, illetve magát a béren kívüli juttatást biztosító munkáltató cafeteria szabályzata az irányadó. Adott esetben ez akár azt is jelentheti, hogy egy év közben történő munkahely-váltás esetén, a cafeteria időarányos részét a munkavállalónak vissza kell fizetnie.

Ha munkahelyváltásra készülünk – vagy kényszerülünk –, érdemes alaposan tájékozódni a munkáltatónál a juttatás további sorsával kapcsolatosan.

Címkék:
SZÉP Kártya