Kiemelkedően jelentős a cafeteria juttatások szerepe a munkahelyválasztásba

Az OTP szakemberei már harmadik alkalommal vizsgálták, vajon mekkora jelentősége van a munkát keresők esetében a béren kívüli juttatások kérdésének. A Szép-kártya rohamosan elterjedésének köszönhetően ugyanis egyre nagyobb hangsúly kerül az alapbéren kívül kapott cafeteria elemekre, mind a munkáltatók, mind pedig a dolgozók részéről.

A reprezentatív mintán alapuló felmérés több tekintetben is érdekes eredménnyel zárult. Azok, akik már most is kapnak béren kívüli juttatást, mintegy 90 százalékban Szép-Kártyán keresztül jutnak hozzá ehhez. A válaszadók szinte nagyjából ugyanilyen arányban nyilatkoztak úgy, hogy rendkívül zavarná őket, ha megszűnne a cafeteria lehetőség és minden harmadik megkérdezett a felmondást és a munkahelyváltást is megfontolná.

A kapott eredményekből az is megfigyelhető, hogy az aktívan munkát keresők egyre tudatosabban állnak hozzá a pénzügyeikhez. Egy állásajánlat kapcsán ugyanis a megfelelő alapbér mellett ma már a béren kívüli juttatások kérdése az, amire a legnagyobb hangsúlyt fektetik az emberek. Előbbit a megkérdezettek 73, míg utóbbit 59 százalékuk tartja döntő szempontnak. Ennél is érdekesebb adat, miszerint a nyilatkozók harmada a cafeteria juttatásokat gondolja a 3 legfontosabb tényező valamelyikének. Ez azt jelenti, hogy sokan előrébb sorolják ezt munkahely kereséskor, mint magát a munkakört, a megközelíthetőséget, vagy épp a szakmai előrelépés lehetőségét.

Jól látszik azonban az is, hogy bár a Szép-kártya és az egyéb cafeteria elemek roppant nagy népszerűségnek örvendnek, a munkavállalók nem teljesen elégedettek a rendszerrel. A nyilatkozók közel fele szeretné, ha hipermarketben elkölthető, azaz élelmiszer vásárlására is alkalmas utalványt (is) kapna. Ilyenben ugyanis csupán a dolgozók negyede részesül. A megkérdezettek mintegy harmada vélekedett úgy, hogy bár jelenleg nincs erre lehetősége, de szeretne támogatást kapni egészségpénztárra, nyugdíj előtakarékosságra, illetve magánorvosi ellátásra.

A válaszokból az is kiderül, minek is köszönhető a Szép-kártya népszerűsége. Munkáltatói oldalról egyértelműen a kedvező adózás az, ami elősegítette rohamos elterjedését, a dolgozók pedig a keret szabad felhasználhatóságát emelték ki elősorban. Emellett fontos szempont az ide érkező összeg mértéke is, bár összességében a válaszokból kitűnik, hogy azok a munkavállalók a legelégedettebbek, akik több, különböző béren kívüli juttatásban is részesülnek.

Címkék:
2024