SZÉP - infó

A SZÉP Kártya részei – külső és belső jellemzők

Már közel egy millióan használják már a Széchenyi Pihenő Kártyát, mégis mindig vannak olyan munkavállalók, akik először veszik kézbe ezt a plasztik kártyát. Nekik szól következő írásunk, mely a SZÉP Kártya részeit, külső és belső tulajdonságait ismerteti.

Bár már közel egymillió kártyabirtokost üdvözölhetünk a Széchenyi Pihenő Kártya programban, sokaknak még új lehet ez a juttatási forma. A SZÉP Kártya részeivel, tulajdonságaival kapcsolatos ismeretek a zavartalan fizetési folyamathoz elengedhetetlenek.

Ha a kártya külsőségeit vesszük górcső alá, azt figyelhetjük meg, hogy a plasztik hátoldalán mágnes csík található. Ez tartalmazza a fizetéshez szükséges információkat. A mágnes csíkon kívül egy másik sáv is van a hátoldalon, ide kerül a tulajdonos aláírása. Hitelesítés nélkül a kártyával nem lehet fizetni. Bár külsőre épp úgy néz ki, mint egy szokványos bankkártya, a használatához nincs szükség biztonsági PIN kód megadására. Ezenkívül a bankkártyákkal ellentétben, nincs meghatározva fizetési limit sem.

A külcsín után a belbecsről is essen pár hasznos mondat. A cafeteria juttatás háromféle alszámlára, három „zsebbe” érkezhet. A SZÉP-Kártya részei ilyen téren a szállás alszámla, a vendéglátás alszámla, és a szabadidő és rekreációs zseb. A Pihenő kártya működését szabályozó rendelkezés pontosan meghatározza az alszámlák szolgáltatási körét adó TEÁOR kódokat, azaz milyen célokra lehet felhasználni.

Az egyes zsebek keretösszege 2013-ban (az előző évihez hasonlóan) a következőképpen alakul. Kedvezményes adózással a szállás alszámla 225 ezer, a vendéglátás alszámla 150 ezer, míg a szabadidő alszámla 75 ezer forinttal tölthető fel maximum egy évben. Ezek az összegek az utalást követő második naptári év május 31-ig a kártyabirtokos rendelkezésére állnak.

Az első használatbavétel előtt az aláíráson kívül még egy fontos teendője van a felhasználónak, a SzépKártyát aktiválni kell.

Javasolt rendszeresen figyelemmel kísérni és ellenőrizni a tranzakciókat. A kibocsátók online felületei, a SzépKártya portálok az egyenleg ellenőrzésén túl foglaló, előleg fizetésére is lehetőséget biztosítanak.

A SZÉP Kártya elfogadóhelyek országszerte több mint 40 ezer helyen várják a kártyával rendelkező dolgozókat, és a társkártya-tulajdonos családtagokat. A társkártyák használata szinte mindenben megegyezik a főkártyáéval, eltérések inkább csak a kibocsátók szolgáltatásai között lehetnek.

További cikkeink: