Hír

Valódi sikerek a hazai turizmusban a SZÉP Kártyával

Egyértelmű sikereket produkál a hazai turizmusban a SZÉP-Kártya. Valódi húzóerővé vált. A számadatok azt mutatják, hogy növekedés tapasztalható a belföldi vendégéjszakák, a vendégek számában, és a bevételek is emelkedtek.

A nyári hónapok tovább erősítik a SzépKártya első félévben elért helyzetét. A plasztikkal már az év első felében is sokan fizettek. A nyári hónapok azonban nagyon jó eredményeket produkálnak. Erről a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adott tájékoztatást.

A Szép-kártya júniusi és júliusi adatai azt mutatják, hogy a Pihenőkártya-program valóban jótékony hatással van a belföldi turizmusra. Az NGM a Központi Statisztikai Hivatal vendégforgalmi adatai alapján elmondta, már az év első hat hónapjában is növekedés volt megfigyelhető az előző év ezen időszakához képest. 6 százalékkal nőtt a szálláshelyet igénybe vevők száma, míg a vendégéjszakák száma 5 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest.

A belföldi turizmust tekintve, az NGM szerint a jó eredmények elsősorban a SZÉP Kártyának köszönhetőek. A három nagy kibocsátó, az OTP, az MKB és a K&H már 50 ezer szolgáltató SZÉP Kártya elfogadóhelyet tudhat partnerei között. A nyár első két hónapjában több mint 15 milliárd forintot költöttek a kártyabirtokosok a szolgáltatóknál. 860 ezer darab kártya került forgalomba július végéig, az eddig csatlakozó 22 ezer munkáltatónak köszönhetően.

Az utalványkártya által generált bevételek 65 százalékát a vidéki elfogadóhelyek könyvelhették el, a fővárosi szolgáltatók 35 százaléknyi bevétellel számolhattak. Számszerűsítve ez az összeg a Pihenőkártya bevezetése óta mintegy 83 milliárd forintra rúg. Az alszámlák népszerűségét tekintve továbbra is a vendéglátás zseb vezet. A munkáltatók által biztosított feltöltések 63 százaléka érkezett erre az alszámlára. Ezt a szálláshely alszámla követi 22 százalékkal, majd a szabadidő zseb, 14 százalékos feltöltéssel.

A belföldi turizmust egyértelműen húzó SZÉP-Kártya felhasználását a kormányzat nemrég módosította. A változások további pozitív eredményeket ígérnek. A zsebek átjárhatósága a szállás szolgáltatások mellett a fürdő- és strandbelépők vásárlásával bővült, már ezt is mindhárom alszámla keretéből elérhetik a kártyabirtokosok. A másik módosítás is kedvező, mely szerint a szálláshely által helyben nyújtott egyéb, nem szállás-típusú szolgáltatások is fizethetőek az eddig meglehetősen kötött szállás alszámláról.

Az átjárhatósággal sokan élnek is, ugyanis az adatokból kiderül, hogy a szálláshelyeken a vendéglátás zsebből minden negyedik, míg a szabadidő alszámla egyenlegéből minden harmadik vendég fizet szállásköltségeket. Összességében elmondható, hogy a kártyabirtokos dolgozók az utalványkártyán lévő összeg 40 százalékát a szálláshelyeken költik el a SZÉP Kártya elfogadóhelyeken.

További cikkeink: