Hír

Napról napra több a SZÉP Kártya elfogadóhely

A Széchenyi Pihenő Kártya, azaz SZÉP Kártya elfogadóhely bővülése dinamikus növekedést mutat. Az év eleji ötezerhez képest, egy hónap után már több mint 7600-ra nőtt. Nyárra akár húszezer további csatlakozni kívánó elfogadóhelyre lehet számítani.

Egerben tartott tájékoztatót az új alapokra helyezett cafeteria-rendszerről Körtvélyessy László, a Nemzetgazdasági Minisztériumi biztos.

A számok máris bíztatóak

SZÉP Kártyát több százezer munkavállaló részére eddig már 4500 munkáltató igényelt. A három bank, az OTP, a K&H és az MKB által eddig kibocsátott kártyákból mintegy hatvanötezret a munkavállalók már át is vehettek. További legalább ugyanennyi kártya gyártása van jelenleg is folyamatban. A kibocsátás költségeit a pénzintézetek viselik – tájékoztatta hallgatóságát a miniszteri biztos.

Hozzátette, hogy a kormányzat céljának és feladatának tekinti ennek az univerzális, elektronikus kártyának a bevezetésével, hogy élénkítse és népszerűsítse a hazai turizmust. Megjegyezte, hogy a SZÉP kártya elfogadása a szolgáltatóknak is sokkal gazdaságosabb, hiszen az üdülési csekk utáni 6 százalékos jutalék helyett a kártya elfogadása csak 1,5 százalékos jutalékfizetést igényel.

Felhasználási lehetőségek

A kártyán található háromfelé csoportosított keretösszegből az alábbi feltételek szerint lehet fizetni: egészségmegőrzéssel, rekreációs szolgáltatások igénybevételével kapcsolatban évi 75 ezer, vendéglátásra, étkezési célokra a havi 12.500 Ft-nak megfelelő étkezési támogatás, azaz évi 150 ezer forint fordítható. Az étkezési alszámla kapcsán Körtvélyessy László megemlítette, hogy az Erzsébet-utalvány kapcsán az államhoz befolyó összeget (kb. 10 milliárd forint) teljes egészében étkeztetésre, szociális üdültetésre, valamint további szociális célokra fogja az állam fordítani.

A SZÉP Kártyával kapcsolatban a miniszteri biztos elmondta, a kártyahasználat minden szempontból egyszerűbb, mint az üdülési csekk volt. Az adott elfogadóhely, így pl. egy falusi vendéglátással foglalkozó sem fizet csatlakozási díjat. A kártyával való fizetés akkor is megtörténhet, ha nincs POS terminál. Ilyenkor az internetes felület, vagy telefonos ügyintézés áll rendelkezésre. Lényeges pozitívuma a kártyának az is, hogy a 15 napos átfutási idővel a szolgáltatók sokkal hamarabb hozzájuthatnak a pénzükhöz, szemben az üdülési csekkre jellemző 2 hónappal.

A miniszteri biztos elmondta, a SZÉP Kártyával szembeni elvárás az, hogy elfogadóhelyek tág, sokszínű lehetőséget kínáljanak a pihenő kártya felhasználóinak.

További cikkeink: