Hír

Közkedvelt juttatás a SZÉP Kártya 2013-ban

Az Erzsébet utalvány mögött a SZÉP-Kártya a második a béren kívüli juttatások népszerűségi listáján. A munkavállalók 70 százaléka részesül valamilyen cafeteria juttatásban. Pihenőkártyát minden negyedik munkavállalónak biztosít a munkáltatója.

A Széchenyi Pihenő Kártya az egyik legnépszerűbb a béren kívüli juttatási formák között. A listát az Erzsébet utalvány vezeti. Jelenleg a munkavállalók 70 százaléka részesül valamilyen cafeteria-formában. A legfrissebb adatokból kiderült, hogy minden negyedik munkavállaló kap SZÉP Kártya formájában béren kívüli juttatást.

Az egyik állásportál által készített felmérés azt mutatja, hogy a 2012-es évhez képest javult a béren kívüli juttatások helyzete. 2013 első felében átlagosan 2-3 százalékkal több dolgozó kap cafeteriát. A javulás mértéke a legtöbb munkavállalói pozíciónál megfigyelhető.

A felmérésből kiderül, hogy melyek a leggyakoribb juttatási elemek. Az Erzsébet utalvány és a Széchenyi Pihenőkártya mellett mobiltelefont, egészségpénztári támogatást, utazási hozzájárulást kapnak a dolgozók, de nem ritka a rugalmas munkaidő lehetősége sem. Sport- és kulturális juttatást, lakástámogatást nagyon ritkán nyújtanak a munkáltatók.

Változó mértékű és típusú a juttatási rendszer az egyes foglalkoztatottsági körökben, a betöltött pozíciók terén. A juttatásokat azonban a munkavégzés kapcsán felmerülő igényekhez is igazítják. Az adatok szerint SZÉP Kártya formájában juttatást a segédmunkások mindössze 7 százaléka kap. Az adminisztratív területen dolgozók esetében ez már 14-15 százalék körül mozog.

A SZÉP Kártya felhasználásában történt legutóbbi módosítások nagyobb átjárhatóságot és több rugalmasságot biztosítanak a kártyahasználóknak. A juttatási elem továbbra is kedvező adózási feltételekkel adható, így várhatóan a plasztik népszerűsége tovább növekszik, mind a munkáltatói oldal, mind a munkavállalók körében.

További cikkeink: