Szeged – jókedvet hozó napfény a Tisza partján

Itt mindig süt a nap! A napfény és a fiatalok magas száma miatt ez egy különleges hangulatú város. Szeged a Dél-Alföld központja, az ország egyik legnagyobb városa, a megújulás és a fejlődés tökéletes példája. A Tisza, a fűszerpaprika, a Dóm tér zenélő órája és számos látnivaló mellett a Szegedi Szabadtéri Játékok rendezvénysorozata színes programokkal várja a városba látogatókat. A szegedi halászlé pedig egyszerűen kihagyhatatlan.

A Tisza és a Maros találkozásánál fekszik a napfény városa, a gasztronómiai szempontból is kiemelten jelentős Szeged, mely a híres szegedi halászlé, különböző fesztiválok és a Szegedi Szabadtéri Játékok otthona.

Csongrád megye székhelye az 1879-es nagy árvíz után szinte teljesen újjáépült. Akkor született meg a ma is ismert, precízen megtervezett városkép. Ez a nagy történelmi múlttal rendelkező, hangulatos város a Tisza partján sokféle látványossággal, színes és gazdag programkínálattal várja az év minden szakaszában a turistákat. A Tiszán pedig a vízi sportok kedvelői vehetnek részt élménydús evezős túrákon.

Szeged a Dél-alföldi régió legnagyobb, valamint a magyar egyetemes tudomány jelentős városa is. Egyik meghatározó épülete a Szegedi Dóm. A Fogadalmi templomként is ismert, monumentális építmény is a nagy árvíz után épült. A Dóm főbejáratával szemben található Szeged egyik különlegessége, a tér épületének falába épített zenélő óra. A Dóm tér eme látványossága minden délben felvonultatja az óralap körül az egyetemi tanács tagjait, valamint a ballagó diákok figuráit. A teret, melynek nagysága a velencei Szent Márk térhez hasonló, további neves épületek ölelik körül, mint a Püspöki Palota, vagy a Katolikus Konviktus.

Immár közel 80 éve annak, hogy évről évre megrendezik a Szegedi Szabadtéri Játékokat, mely Közép-Európában az egyik legmeghatározóbb nyári zenés fesztiválsorozat. A Szabadtéri Játékoknak a Dóm tér biztosítja a helyszínt, felerősítve az amúgy is nagyszerű élményeket szépségével, és kiváló akusztikai adottságaival. A szabadtéri játékokon túl a fesztiválváros helyet ad a Borfesztiválnak, valamint a Hídi Vásárnak, ahol a kézműves termékeken túl koncertek és családi programok várják az érdeklődőket. Ha június vége felé járunk Szegeden, érdemes felkeresni a közeli Szőreget is, ahol háromnapos Rózsaünnep keretében csodálhatjuk meg a szebbnél szebb rózsakölteményeket.

Szeged városában csodálatos épületek sokasága teremt különleges hangulatot. Templomok és múzeumok, a Gróf-palota és a Víztorony, és számos jelentős személy szobra látható. A mediterrán hangulatú kávézókban és teraszokon a város felfedezése közben felfrissülhetünk és kipihenhetjük magunkat. A teraszokon ülve, vagy a városban sétálva egészen biztosan felfigyelhetünk a jellegzetes „ö” hangzós tájszólásra, mely szerint az itt élő emberek nem szegedinek, hanem szögedinek mondják magukat.

A város nevezetességei között tartják számon, és saját múzeummal is rendelkezik a különlegesen finom fűszerpaprika. A Pick Szalámi Múzeum és a Szegedi Paprika Múzeum a fűszerpaprika termesztés és feldolgozás, valamint a világhírű Pick szalámi készítésének menetét mutatja be. Ezek után feltétlenül érdemes végigkóstolni a város gasztronómiai csodáit, többek között a Boszorkányszigeti Batyus halászlét is. A szegedi halászlé a hazai gasztronómiai kultúra egyik remekműve, amire méltán büszkék az itt élők.

Félórányi autózásra a megyeszékhelytől az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark várja a látogatókat. A monumentális szobrok és emlékművek mellett itt tekinthető meg a Feszty-Körkép is, mely országunk történelmének kezdetét, a magyarok bejövetelét mutatja be impozáns panorámakép formájában.

A román és szerb határ közelében elterülő Szegedtől nem messze található a határ másik oldalán a Vajdaság, illetve Erdély csodálatos tájai is elérhető közelségben várják a kirándulni, túrázni vágyókat.

További települések:
Debrecen Sopron Győr Eger Hévíz