Történelmi város borkultúrával – Eger

Eger híres történelmet és jelentős borkultúrát tudhat magáénak. Az Egri vár mellett az ide látogatók számára a város központja a felszín felett és alatt is sok látványosságot tartogat. A híres Egri Bikavér, valamint a borok és borospincék központja a Szépasszony-völgy. Ínyencek, borkedvelők számára kötelező felkeresni!

Eger történelmünk szempontjából is jelentős, emellett világhírű borkultúrával rendelkezik. 2010 óta a Magyar Kultúra Városa elismerés büszke tulajdonosa.

A Mátra és a Bükk ölelésében található, művészeti és történelmi értékekben hihetetlenül gazdag város szimbolikus jelentőséggel bír országunk számára. A törökök felett 1552-ben aratott győzelem, Dobó István várparancsnok, és az egri vár védőinek hősies hazaszeretete a mai napig átjárja a városba látogató turistákat. Állandó kiállítások mutatják be a műemléknek nyilvánított vár történetét, a föld alatt húzódó erődrendszert, valamint megtekinthetjük Dobó főkapitány márvány síremlékének fedőlapját is. Az Egri vár történelmi hagyományait felidéző várjátékok hangulatos programjaira mindenképpen érdemes ellátogatni.

Eger városában sétálva hangulatos épületek sorát csodálhatjuk meg a Líceumtól az Érseki Palotán át a Minaretig, és még lehetne sorolni a látványosságokat. Azonban Egerről nem olvasni kell, hanem látni és felfedezni ezt a különleges hangulatú várost, ami Heves megye székhelye. Járjuk körbe a nevezetességeket, majd pihenjünk meg a belvárosban, ahol a Kis Dobó tér vagy a Széchenyi utca kávézói és éttermei várják a megfáradt és a túrában megéhező látogatókat. Felfrissülés céljából mindenképp érdemes ellátogatni a híres Egri Strand- és Termálfürdő kellemes, meleg vizű gyógymedencéibe, amely fiataloknak és időseknek egyaránt felüdülést biztosít. Egerben is sok helyen találhatóak SZÉP Kártya elfogadóhelyek!

Eger városa a felszín alatt is tartogat meglepetéseket. Itt található ugyanis Magyarország 7 csodájának, azaz a legérdekesebb építészeti emlékeinek egyike. Az egykori érseki pincerendszer a történelmi források szerint Fenessy György püspöknek köszönhető. Három kilométer hosszan nyúlt el Eger városa alatt, a látogatható szakasz bejáratát a Bazilika előtti téren találhatjuk.

Ha végigjártuk a várost, mindenképpen látogassunk el még egy „zarándokhelyre”. A Szépasszony-völgy a borok, borospincék világa, mert ez a hely Eger bor- és gasztronómiai kultúrájának a központja. Az Egri Bikavér nem csak a városnak, hanem Magyarországnak is jelképévé vált.

További települések:
Debrecen Szeged Sopron Győr Hévíz