Hűség, VOLT és kékfrankos, ez Sopron

A hűség, a VOLT Fesztivál és a kékfrankos – ezek mind Sopron ismertetőjegyei. Egy kivételesen szép, bájosan barokk hangulatú város, amelyet tekintélyes múltja, mozgalmas jelene, valamint gasztronómiai és természeti értékei tesznek különlegessé. A város szimbóluma, a Tűztorony a hűséget szimbolizálja.

Ebben a kivételesen szép és bájosan barokk hangulatú városban, Sopronban valami mindig történik. Egész évben fesztiváloktól és konferenciáktól hangos, hiszen tavasztól az év végéig különféle színes programsorozatokkal várják az ide látogatókat. Gasztronómiai rendezvények, Tündérfesztivál, VOLT Fesztivál, Liszt Fesztivál vagy a Barlangszínház előadásai – csak pár program a sok közül.

Sopron egészen közel a nyugati (osztrák) határhoz, a Fertő-tó mellett fekszik. Leghűségesebb városunk számtalan műemléket, nevezetességet tudhat magáénak. A Tűztoronyból, mely a város jelképe, csodálatos panoráma tárul a szemünk elé. A Tűztorony Fő tér felőli oldalán az 1921-es népszavazás emlékének egy különleges barokkos kapu, a hűségkapu is tiszteleg. Ezen a népszavazáson döntötték el a város lakói a trianoni békeszerződést követően, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni.

Győr-Moson-Sopron megye gyöngyszemének szinte minden utcája tartogat nevezetes épületeket, vagy múzeumokat. Patikamúzeum és Bányászati Múzeum is található a városban. Kulturális nagysága és az itt található értékes gyűjtemények teljes körű képet adnak Sopron igen régre visszanyúló történelméről, élénk művészeti életéről.

A múltból a jelenbe térve érdemes gasztronómiai ízutazást is tenni ebben a hangulatos városban. Kifejezetten gazdag gasztrokultúrával rendelkezik. Különleges és jellemző ételeit feltétlenül meg kell kóstolni. A babsterc, a különféle babételek, valamint a marhapacsni, a sváb pörkölt vagy a kacsamáj mellé méltó ital-kísérőt kaphat az éhes turista, tekintve, hogy a város környékén – történelmi borvidék lévén – kiváló borokat készítenek. Sopront a kékfrankos fővárosaként is szokták emlegetni. Borkultúrája római és kelta gyökerekkel is rendelkezik. A hegy leve mellett a soproni sör előállítása is jelentős múlttal rendelkezik.

A város nagyon aktív a sportturizmus terén is. A Fertő-tó révén – melyet az UNESCO több mint harminc éve bioszféra-rezervátummá nyilvánított, 2001-ben pedig a világörökségi listára is felvette – bőséges programválaszték várja a természet szerelmeseit. A vízitúrák kedvelői számára pedig a Fertő-Hanság Nemzeti Park várja, ahol többek közt kenuzni, csónakázni is lehet.

Ha Sopront már felfedeztük, mindenképpen érdemes átruccanni a közeli Fertőrákosra. A Fertőrákosi Kőfejtő földalatti termeinek labirintusai, vagy a Barlangszínház, valamint a Fertő-tó és a hajókikötő különleges látványosságokat, a tó melletti kerékpározás pedig páratlan élményt ígér a turistáknak. Fertőrákos után a következő jelentős állomás Fertőd lehet, amit az Esterházi-kastély megtekintése miatt érdemes a Sopronba látogatóknak mindenképpen felkeresniük.

További települések:
Debrecen Szeged Győr Eger Hévíz