Debrecen, a turistacsalogató cívisváros

Ma már nem a pulykakakas miatt vonzó hely Debrecen. A magyar nagyváros látnivalókban és programokban igen gazdag. Színes karneválok, csodás templomok és az erdei kisvasút - a Zsuzsi vonat - élvezetes kikapcsolódást ígér. Építészeti remekművei, mint a jelképévé vált Református Nagytemplom, természeti kincsei és gasztronómiai különlegességei nagyszerű időtöltést biztosítanak a Cívisvárosba látogató turisták számára.

A Debreceni Virágkarnevál minden évben augusztus 20-a alkalmával színpompás felvonulással örvendezteti meg a helyieket és a sok turistát. A különféle történelmi korokat és eseményeket bemutató kompozíciók egytől egyig élő virágok ezreiből készülnek, és egy hétig kínálnak szebbnél szebb látványosságokat a karneválra érkezőknek.

Ha Debrecenben járunk, feltétlenül ki kell próbálni a „Zsuzsi vonat” által nyújtott különleges utazási élményt. A keskeny nyomtávú kisvasút jelenleg egy 16 km-es szakaszon segít megismerni az Erdőspuszták világát. Hangulatos vonatozás keretében nyílik lehetőségünk megcsodálni a környék gazdag növény- és állatvilágát, és megtekinteni az Ördögárok, egy római kori földsánc-erődítményrendszer rekonstruált maradványát. A túrázók számára kiváló program lehet a kisvasút vonala mellett kirándulni.

Gasztronómiai szempontból is jelentős felfedezéseket tehetünk Hajdú-Bihar megye székhelyén. A város jellegzetességét, a slambucot, vagy a debreceni töltött káposztát, a hortobágyi húsos palacsintát, valamint a szürke marha húsából készült ínycsiklandó ételeket hangulatos éttermekben fogyaszthatjuk. Desszertek és cukrászsütemények kedvelői is találnak finomságokat a város cukrászdáiban.

Cívisváros, vagy „a kálvinista Róma” néven is szokták emlegetni az ország második legnagyobb városát, Debrecent. Évszázados múltra tekint vissza, hiszen a nagy hagyományokkal rendelkező Debreceni Egyetem, a főiskolák, valamint Református Kollégiuma is európai hírnévnek örvend. A városban működő kutatóintézetek magas színvonalú tevékenysége révén hazánk egyik tudományos központja is.

A tudomány mellett a kultúra is kiemelkedő szerepet játszik Debrecen életében. Az évek óta megrendezésre kerülő, több héten át tartó Debreceni Tavaszi Fesztivál színvonalas kulturális programokkal várja az érdeklődőket. Könnyűzenei és színházi produkciók mellett filmvetítések és kortárs festőművészek munkáit felvonultató kiállítás is szerepel a műsorfüzetben. A kultúra rajongóinak örömére a város gazdag irodalmi hagyományaiból igen jelentős gyűjtemény található az Irodalmi Múzeumban, ahol Tinódi Lantos Sebestyéntől Csokonain és Kölcsey Ferencen át Tóth Árpádig nagyon sok magyar íróhoz és költőhöz köthető emlék- és használati tárgyak, különlegességek vannak kiállítva.

Debrecen egyik legfőbb jelképének számít a Református Nagytemplom a város szívében. A templom mögött található a neves Református Kollégium. A Vármegye háza pedig a pécsi Zsolnay-gyár csodálatos díszítőelemeit viseli. A város nagyságának köszönhetően bőven kínál felfedezni való látványosságot, többek között a Bánki Füvészkert, valamint a Debreceni Egyetem Botanikus kertje is kiváló túraállomás lehet.

A Botanikus kert mellett, a Nagyerdő szívében található Debrecen gyógyfürdője, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő. Különleges környezetének és élményelemeinek köszönhetően országos szinten is kiemelt turisztikai célpont. A 66 m átmérőjű kupola alatti medencetérben a banánfákkal, pálmafákkal és bambuszokkal tarkított mediterrán vízi paradicsom (12 csúszda, mászófal, jacuzzik, barlangfürdők, sodrófolyosó, gejzír, dögönyözők, szaunacentrum) egész napos kikapcsolódást jelent minden generációnak. A termálfürdő a különleges összetételű hévíznek köszönhetően kifejezetten alkalmas mozgásszervi betegségek gyógyítására.

Debrecen közelében található Hajdú-Bihar megye és az Alföld országos hírű fürdővárosa, Hajdúszoboszló. A háborítatlan természeti közegre vágyó turisták számára kihagyhatatlan célpont Európa legnagyobb szikes pusztája, a Hortobágy.

További települések:
Szeged Sopron Győr Eger Hévíz