Sziklakórház Atombunker Múzeum - Budapest

A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi és életmentő szerepe volt a második világháborúban és az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig. 2008-ban nyílt meg múzeumként.

Szabadidő  >   Egyéb szabadidő
Budapest és környéke   >  Pest  >  Budapest
Jellemzők: Csoportoknak, Családoknak, Középkorúaknak, Kulturális szolgáltatás, Látnivaló
SZÉP Kártya elfogadás:
OTP
MBH
K&H
Sziklakórház Atombunker Múzeum - Budapest SZÉP Kártya
A Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi és életmentő szerepe volt sürgősségi létesítményként a második világháborúban és az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

2008-ban nyílt meg múzeumként, többek között nálunk található Magyarország legnagyobb viaszfigura kiállítása, ami izgalmasan mutatja be a kórház történetét és a korabeli hadiorvoslást. Küldetésünk az, hogy bemutassuk a háború valódi arcát – őrületét – és rávilágítsunk a béke értékére. Mindent megteszünk, hogy ezt az üzenetet képviseljük és eljuttassuk látogatóinkhoz, akiket idegenvezetők kalauzolnak körbe a múzeumban, megismertetve velük a létesítmény páratlanul izgalmas történetét.

A túrán elhangzottak alapját szemtanúk összegyűjtött visszaemlékezései és kikutatott történeti dokumentumok adják egy kivételes atmoszférát teremtve, amely megeleveníti a velünk élő történelmet. A múzeum azoknak a mindennapi hősöknek állít emléket, akik tanúbizonyságot tettek elszántságukról és hősiességükről a huszadik század legnehezebb időszakaiban. Ezek az orvosok, nővérek, önkéntesek hűek maradtak emberi mivoltukhoz, és sokszor saját életüket kockáztatva segítették embertársaikat, számos ember életét megmentve ezzel. Szemtanúk, betegek dicsérték önzetlenségüket és fáradhatatlan áldozatkészségüket.

Elsődleges célunk, hogy e szellemiségnek a jegyében megőrizzük és bemutassuk az általuk képviselt örökérvényű emberi értékeket, valódi hősök életén keresztül tudjuk átadni legfőbb mondanivalónkat. A Sziklakórház múzeum által képviselt üzenet egy hidat teremt a múlt és a jelen között, az önzetlen életmentő tevékenység bemutatásával emberi értékeket közvetítve támogatja azt a pozitív változást, amelyre az emberiségnek napjainkban is szüksége van.
tárlatvezetés
Cím:
1012 Budapest, Lovas út 4/c.
Tel.: (70) 701 0101
Nyitvatartás:
Minden nap: 10:00 – 19:00
GPS:


Megközelítés:
Tömegközlekedéssel: Széll Kálmán tér metró, 5-ös busz Mikó utca megálló, onnan gyalog 290 méter, vagy 16A busszal a Szentháromság téri megállótól kb. 300 méter.
Az utcában fizetős parkolás lehetséges.

Kiemelt elfogadó helyek: