SZÉP - infó

Idegenforgalmi adót nem fizethetünk SZÉP Kártyával

A SZÉP Kártya mindhárom alszámlája lehetővé teszi a szálláshely-szolgáltatás költségeinek megtérítését. Azonban a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót (IFA) külön kell rendezni. Mértékét az önkormányzatok határozzák meg, és a szállás elfogadóhelyek kötelessége beszedni.

A Széchenyi Pihenő Kártya egy olyan univerzális utalványkártya, amely az üdülési csekket váltja fel. Az alszámlák segítségével könnyedén rendezhetjük a szállásfoglalás, a szabadidő és rekreációs tevékenységek, valamint a vendéglátás költségeit akár a hétköznapok során, akár nyaraláskor.

Tudni kell, hogy szállás igénybe vételekor a vendégnek idegenforgalmi adót (IFA) kell fizetni a vendégéjszakák számának megfelelően. Az IFA mértékét minden esetben az adott település önkormányzata határozza meg, azt nem a SZÉP Kártya elfogadóhelyek, a szálláshely-szolgáltatók szabják meg. A SZÉP Kártya alszámlái nem használhatók fel az IFA rendezésére, mivel ezt a vonatkozó Kormányrendelet nem teszi lehetővé. Az összeget a vendégnek külön kell kifizetnie, melyet a szállás elfogadóhely az önkormányzat felé továbbít.

Az idegenforgalmi adót a vendég mindig a szállás helyszínén kell, hogy rendezze, erre az utazási irodákban történő szállásfoglaláskor nincs lehetőség.

A SZÉP-Kártya mindhárom zsebe felhasználható szálláshely szolgáltatások költségeinek rendezésére. Jelenleg az alszámlák közül a legnagyobb népszerűségnek a vendéglátás alszámla örvend. Az aktuális adatok szerint a kártyabirtokosok leggyakrabban étkezésre, melegétel-fogyasztás költségeinek rendezésére használják a cafeteria keretüket. Várható azonban, hogy az üdülési szezon indulásával a szállás alszámla népszerűsége is megnő.

A legsokoldalúbb felhasználási lehetőséget a SZÉP Kártya szabadidő és rekreációs alszámlája biztosítja. Ez a zseb lehetővé teszi, hogy a kártyabirtokosok a wellness és egészségmegőrző szolgáltatások, színházjegyek és koncertbelépők, valamint állat- és növényparkok belépőinek költségeit az alszámlán található keret segítségével rendezhessék.

További cikkeink: