Idegenforgalmi adót nem fizethetünk SZÉP Kártyával

A SZÉP Kártya egyenlege lehetővé teszi a szálláshely-szolgáltatás költségeinek megtérítését. Azonban a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adót (IFA) külön kell rendezni. Mértékét az önkormányzatok határozzák meg, és a szállás elfogadóhelyek kötelessége beszedni.

A Széchenyi Pihenő Kártya egy olyan univerzális utalványkártya, amely az üdülési csekket váltotta fel. A rendelkezésre álló keret segítségével könnyedén rendezhetjük a szállásfoglalás, a szabadidő és rekreációs tevékenységek, valamint a vendéglátás költségeit akár a hétköznapok során, akár nyaraláskor.

Tudni kell, hogy szállás igénybe vételekor a vendégnek idegenforgalmi adót (IFA) kell fizetni a vendégéjszakák számának megfelelően. Az IFA mértékét minden esetben az adott település önkormányzata határozza meg, azt nem a SZÉP Kártya elfogadóhelyek, a szálláshely-szolgáltatók szabják meg. A SZÉP Kártya egyenlege nem használható fel az IFA rendezésére, mivel ezt a vonatkozó Kormányrendelet nem teszi lehetővé. Az összeget a vendégnek külön kell kifizetnie, melyet a szállás elfogadóhely az önkormányzat felé továbbít.

Az idegenforgalmi adót a vendég mindig a szállás helyszínén kell, hogy rendezze, erre az utazási irodákban történő szállásfoglaláskor nincs lehetőség.

A SZÉP-Kártya kerete felhasználható szálláshely szolgáltatások költségeinek rendezésére, emellett természetesen a kártyabirtokosok a wellness és egészségmegőrző szolgáltatások, színházjegyek és koncertbelépők, valamint állat- és növényparkok belépőinek költségeit is a számlán található keret segítségével rendezhetik.