Gyulai Vár - Gyula

Páratlanul hosszan, 62 napon át tartotta magát a sokszoros oszmán túlerővel szemben 1566-ban mindössze kétezer keresztény a gyulai várban. Ma már a látogatók ostromolják, hogy megtudják, hogyan rendezkedett be a várúrnő, vagy miben volt más a török szandzsákbég és a magyar várúr szobája.

Szabadidő  >   Egyéb szabadidő
Dél-Alföld   >  Békés  >  Gyula
Jellemzők: Csoportoknak, Gyermekeknek, Fiataloknak, Családoknak, Középkorúaknak
E-mail: -
Web: -
SZÉP Kártya elfogadás:
OTP
MBH
K&H
Gyulai Vár - Gyula SZÉP Kártya
A több mint 600 éves erődítmény a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki téglavára, ami a helyben rendelkezésre álló agyag adta téglákból épült. A 16. század második felében Gyula Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt. A vár 1566-ban került török kézre; a magyar hadtörténetben példátlanul hosszú ideig, 62 napon át tartotta a hatalmas török sereggel szemben mindössze 2000 várvédő.

A vár ma már azt mutatja meg, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban. Az ostrom és a 16. századi vár szerkezetének felidézésében pedig interaktív, digitális eszközök vannak a segítségedre.

Kondítsd meg a vár kápolnájának harangját az 1566-os ostrom hőseinek emlékére!
Cím:
5700 Gyula, Várkert u. 1.
Tel.: (66) 650 218
E-mail: -
Web: -
Nyitvatartás:
01.01 - 12.31.
GPS:
46° 38' 41.3" N, 21° 17' 14.5" E


Megközelítés:
A gyulai várat Gyula belvárosában, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal és a Várfürdővel szemben találod meg. A város Budapest felől az M5 autópályán, majd a 44-es úton, míg Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül közelíthető meg.
Vonattal békéscsabai átszállással jutsz el a városba.

Kiemelt elfogadó helyek: