Balatoni Múzeum - Keszthely

Fedezze fel a Balaton legnagyobb és legmodernebb múzeumát! A Balatoni Múzeumban garantáltan jól érzi magát a 3 éves, de a 99 éves is! Fedezze fel interaktív játékainkat, az óriás akváriumunkat! Sok játék, élmény, szórakozás teszi felejthetetlenné a múzeumban eltöltött időt az egész családnak!

Szabadidő  >   Egyéb szabadidő
Nyugat-Dunántúl   >  Zala  >  Keszthely
Jellemzők: Gyermekeknek, Fiataloknak, Családoknak, Kulturális szolgáltatás, Szórakozás
SZÉP Kártya elfogadás:
OTP
Balatoni Múzeum - Keszthely SZÉP Kártya
Aranyhíd - Fejezetek a Balaton történetéből
A Balaton mindenkinek mást és mást jelent: egy felejthetetlen nyaralást, a bor zamatát, a csodálatos tájat, nagy kirándulásokat, hegyek ormán trónoló várakat, sportélményeket…
A kiállítás is ezt a sokféleséget ragadja meg és tárja a látogató elé, csomópontokba szervezve, fejezetek formájában. Nem akarunk mindent elmondani a Balatonról (ezt sugallja a kiállítás alcíme is), de szeretnénk bemutatni azokat a főbb jellemzőket, amik által a tó és annak története megismerhető. A kiállítás tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét.
Az első terem a Balaton keletkezését és geológiáját mutatja be, az elmúlt évtizedek több új, jelentős kutatási eredményét felvonultatva, amelyek új megvilágításba helyezték a tó születésének kérdését.
A második terem a Balaton és ember kapcsolatát elemzi a tó környékének benépesedésének és szabályozásnak tükrében.
A harmadik terem nagy diorámákon keresztül a Balaton állat és növényvilágát tárja elénk, a témát 3 tematikus egységre osztva (víz alatti világ, vízpart, hegyvidék).
A negyedik és ötödik teremben a Balaton környékének őskori, római kori, és középkori váraival, erődjeivel ismerkedhet meg a látogató.
A hatodik terem „virtuális tudáspontként” szolgálja a látogatókat, itt számítógépek segítségével mélyülhetünk el a tó történetében.
A hetedik terem a balatoni ember egyik legősibb élelemszerzési módjával, a halászattal foglalkozik. Diorámák jelenítik meg a nyári kisvízi halászatot és a téli jeges nagyhalászatot. A terem közepén egy lélekvesztőnek nevezett bödönhajó várja a látogatókat.
A nyolcadik és kilencedik teremben az újkori balatoni fürdőélet alakulásával és a sokak számára a legutóbbi évtizedekre jellemző helyszínekkel ismerkedhet a látogató.
A tizedik és tizenegyedik terem a balatoni hajózás múltjával foglalkozik.
kiállítások
tárlatvezetések
családi programok
múzeumpedagógiai foglalkozások
táborok
Cím:
8360 Keszthely, Múzeum u. 2.
Tel.: (83) 312 351
Nyitvatartás:
01.01 - 12.31.
GPS:
46° 45' 32.4" N, 17° 14' 33.4" E


Megközelítés:
A múzeum a vasútállomástól és a buszpályaudvartól 5 perc sétára található, a Mártírok és a Kossuth Lajos utca sarkán.
Autóval az M7-s autópálya felől érkezve a várostáblától mintegy 700 m-re található a múzeum. A Festetics úton érkeznek be a városba, ahol kb. 300 m után egy Y elágazóhoz érve a jobb ágba folytatva az utat. 300 m után körforgalomhoz érnek, amely 2. kijáratán távozva 100 m után jobbra találják a múzeum épültét és az ingyenes parkolót.
Bejárat a Kossuth utca felől van!

Kiemelt elfogadó helyek: