Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont - Budapest

A kiállítótérbe lépve egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy palackba, onnan pezsgős pohárba sétálhatunk át, miközben megismerhetjük a Törley történetét. Az érlelő pincében bemutatjuk, hogy hogyan kerül a buborék a pezsgőbe, hogyan készül a Törley?

Szabadidő  >   Egyéb szabadidő
Budapest és környéke   >  Pest  >  Budapest
Jellemzők: Csoportoknak, Kulturális szolgáltatás, Ismeretszerzés, Szórakozás, Látnivaló
E-mail: -
Web: -
SZÉP Kártya elfogadás:
OTP
MBH
K&H
Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont - Budapest SZÉP Kártya
A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.

Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 130 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt.

A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.

A program második részében a pezsgőkészítési technológiákkal ismerkedhetnek meg a látogatók. Ízelítőt kapnak a budafoki pincék világából, sok százezernyi pezsgőspalack közt sétálva válhatnak "pezsgőszakértővé".

A látogatás utolsó állomása a 110 éves Zsolnay faliképpel ékesített Zsolnay terem, ahol a különböző metódusokkal készült pezsgők illat- és ízvilágával ismerkedhetnek vendégeink.
Cím:
1221 Budapest, Anna utca 5-7.
Tel.: (1) 229 2300 /104
E-mail: -
Web: -
Nyitvatartás:
01.01 - 12.31.
GPS:
47° 25' 50.2" N, 19° 2' 10.9" E


Megközelítés:
A budapesti tömegközlekedéssel utazók a 47-es villamossal közelíthetik meg a Törley Gyűjteményt a Leányka utcai megállónál leszállva. Budapest belvárosa felől gépkocsival érkezők a Leányka utcai felüljárót elhagyva az első utcába jobbra, majd azonnal balra fordulva 200 métert haladva érkeznek meg. Vonattal a Pécs felől, vagy a Balaton felől érkezők a Budafok-Belváros állomásnál leszállva 47-es villamossal egy megállót utazva jutnak el az Anna utcába.

Kiemelt elfogadó helyek: