SZÉP - infó

Visszautalt SZÉP Kártya egyenlegek

2014. június 30-ig bezárólag visszautalásra kerültek a 2012-ben átutalt, ámde a kártyabirtokosok által fel nem használt SZÉP-Kártya egyenlegek. A bankoktól visszautalt összegeket a munkáltatóknak egyéb bevételként kell elkönyvelniük. A juttatás után kifizetett SZJA-t és EHO-t a munkáltatók nem igényelhetik vissza.

A SzépKártya olyan béren kívüli juttatás, melyet évente maximum 450 ezer forintig a munkáltató – kedvező adózási feltételekkel – biztosíthat munkavállalói részére. A juttatás összegét a munkavállaló az utalást követő második naptári év május 31-ig használhatja fel. Ezt követően a fennmaradó cafeteria keretet a SZÉP Kártyát kibocsátó pénzintézet (OTP, MKB, K&H) a munkáltató (vagy annak jogutódja) részére visszautalja.

A munkáltatók számára kiemelendő, hogy a visszautalt juttatási összeg után a korábban befizetett személyi jövedelemadót és az egészségügyi hozzájárulást (EHO-t) nem lehet visszaigényelni. Ahogyan az a NAV honlapján is olvasható, "a SZÉP-kártyára utalt, a törvényben meghatározott összeghatárt meg nem haladó összegű támogatás az szja-törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősül. Az adó a kifizetőt terheli, jövedelemnek a juttatás értéke minősül, a kifizetőt terhelő adó alapja pedig ezen jövedelem 1,19-szerese. Az adót a juttatás hónapjának kötelezettségeként kell bevallani, illetve megfizetni."

A munkáltatóknak szem előtt kell tartaniuk azt, amit a számviteli törvény ír elő a SZÉP Kártyával kapcsolatos költségekről. A jogszabály szerint a lejárt, és a pénzintézet által visszautalt Széchenyi Pihenő Kártya egyenleget a munkáltatónak a pénzügyi rendezés évében egyéb bevételként kell elkönyvelnie.

2014. május 31-én lejárt a 2012-ben átutalt SZÉP Kártya egyenleg felhasználhatóságának határideje. A június elején összesített adatokból kiderült, hogy a 2012-es feltöltések kevesebb, mint 2 százaléka, azaz alig több mint 1 milliárd forint ragadt a számlákon. Ezt az összeget utalta vissza az MKB, az OTP ill. a K&H a munkáltatók számláira.

Címkék:
egyenleg cafeteria

További cikkeink: