SZÉP - infó

SZÉP Kártya nyugdíjasok részére is igényelhető

A Széchenyi Pihenő Kártya cafeteria juttatás, amelyet aktív munkaviszonnyal rendelkező dolgozó kaphat a munkáltatótól. Ugyanakkor a SZÉP Kártya programból a nyugdíjasok mégsem maradnak ki, hisz társkártya a nyugdíjas közeli hozzátartozó számára is igényelhető.

A Széchenyi Pihenő Kártya egy béren kívüli juttatási forma, amely rövid idő alatt nagy népszerűségre tett szert. A kártya egy aktív munkaviszonyhoz kötött juttatás. Ez azt jelenti, hogy alap esetben mindazok, akik már nyugdíjas státuszban vannak, saját jogon nem tehetnek szert erre a juttatásra. A SZÉP Kártya nyugdíjasok által többnyire nem igényelhető. Kivételt képez, amikor nyugdíj mellett aktívan dolgozik valaki, és a munkáltató igényel a részére pihenőkártyát.

A munkaviszonnyal rendelkezők a főkártyájához társkártyát igényelhetnek. A társkártya a közvetlen családtagok részére kérhető. A közeli hozzátartozók, közvetlen családtagok körét a Ptk. szabályozza. Ennek értelmében társkártya igényelhető:

házastárs, bejegyzett élettárs, egyeneságbeli rokon, örökbefogadott, mostoha- vagy nevelt gyermek, örökbefogadó, mostoha, vagy nevelőszülő, valamint testvér részére.

A SZÉP-Kártya társkártyája a főkártyával szinte minden pontban megegyező jogosultságokkal bír. A kártyakibocsátók közül (OTP, MKB, K&H) jelenleg az OTP SZÉP Kártya társkártyája azonban korlátoz bizonyos funkciókat. Társkártyával nem lehet regisztrálni az OTP SZÉP Kártya portálon, így a regisztrációhoz kötött funkciók csak főkártya-tulajdonosok számára érhetők el. Ilyen pl. a foglaló fizetése.

Amíg a főkártya első alkalommal díjmentes, a társkártya igénylésekor 1.500,- Ft + Áfa (1.905,- Ft) kártyagyártási díjat kell fizetni. Hozzátartozóink, így nyugdíjas családtagjaink számára a társkártyát közvetlenül a kibocsátónál, illetve a munkáltatón keresztül, a társkártya igénylő lap leadásával és a kártya díjának kifizetésével igényelhetünk. A plasztik gyártási ideje kb. 3 hét. Mind a főkártyát, mind a társkártyát a hátoldalán, az erre kialakított részen a tulajdonosnak az aláírásával hitelesítenie kell. E nélkül az utalványkártya érvénytelen.

A társkártyát is aktiválni kell az első használat előtt, aktiválás nélkül nem lehet vele fizetni. A plasztik érvényessége 5 év, egyenlege a SzépKártya főkártyájának egyenlege. Az utalványszámlán rendelkezésre álló cafeteria összeget az utalást követő második naptári év május 31.-ig használhatják a kártyabirtokosok.

További cikkeink: