Mi a SZÉP Kártya igénylés menete?

Annyi embernek van már Széchenyi Pihenő Kártyája, és egyre több elfogadóhelyen lehet használni. De vajon kik kaphatnak ilyen kártyát? Hogyan lehet hozzájutni a SZÉP Kártyához? Írásunk választ ad arra, hogy mi a SZÉP kártya igénylés folyamata.

SZÉP Kártyát az aktív dolgozók, illetve közvetlen családtagjaik igényelhetnek. Ez a fajta plasztikkártya tehát csak ebbe a körbe tartozó személyek birtokában lehet. A munkáltató a munkabéren túl biztosítja az évi max. 450 ezer Ft-os, kedvezményes adózású cafeteria elemet. Az idei évben a SzépKártya az egyik legelterjedtebb béren kívüli juttatássá vált.

A SZÉP Kártya igénylése nagyon egyszerű: Ha egy munkáltatónak van anyagi lehetősége dolgozói számára plasztikkártyát juttatni, akkor az első lépés valamelyik kártyakibocsátó bankkal – OTP, MBH (korábban MKB), K&H – szerződést kötni. Ezt követően a dolgozók által kitöltött igénylőlapokat az OTP vagy MBH vagy K&H felé továbbítva rendeli meg a kártyá(ka)t, majd elutalja a megfelelő pénzösszeget. Ezt tetszőleges időpontban és bontásban (akár havi, akár évi egy vagy több tranzakcióval) is megteheti. Ezzel párhuzamosan a bank megnyitja a dolgozó részére a kártyához tartozó utalványszámlát, amely leginkább egy általános bankszámlához hasonlítható. Erre a számlára írják jóvá a munkáltatótól érkező összeget 2023. január 9-ével kezdődően a SZÉP Kártya zsebeit összevonták, így a rendelkezésre álló keret megkötések nélkül felhasználható minden olyan szolgáltatásra, ami a Széchenyi Pihenő Kártya hatálya alá esik.

A plasztikkártya a SZÉP Kártya igénylés beérkezését követően kb. 3 hét alatt készül el. Az első kártya díjmentes, a költségeket a kibocsátó bank állja.

A SZÉP Kártya tulajdonosa közvetlen családtagjai számára társkártyákat igényelhet. A társkártya egyenlege megegyezik a főkártya mindenkori egyenlegével, azaz a társkártya-birtokosok is az adott számlán lévő összegből költhetnek az elfogadóhelyeken. A társkártyára jogosultak köre: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes-ágbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; továbbá az élettárs. E kártyatípus kibocsátása, illetve a kártyapótlás (kivéve az érvényesség lejárta miatti pótlást) térítésköteles lehet, ennek mértéke azonban nem haladhatja meg az 1500 forintot.