SZÉP - infó

A SZÉP Kártya felhasználása

Az elfogadóhelyek egyre szélesebb körében biztosított a SZÉP Kártya felhasználása. A plasztiklap bővülő alkalmazásáról, illetve a felhasználási határidővel kapcsolatosan foglaltunk össze a legfontosabb tudnivalókat.

A SZÉP Kártya felhasználása a nyaralás, a hosszú hétvégék és a szabadidő alszámla szolgáltatási körének bővülése miatt egyre könnyebbé válik. Számos elfogadóhelyen vehetők igénybe szolgáltatások a cafeteria keretből.

A SZÉP Kártya használata során napjainkban már sokkal gyakorlottabbak a kártyabirtokosok és az elfogadóhelyek is. Azonban még mindig fontos hangsúlyozni bizonyos fogalmakat. A SZÉP Kártya felhasználási ideje, érvényessége, illetve a kártya egyenlegére vonatkozó felhasználási határidő más időtartamot takar. Míg a plasztik lap (és a társkártya is) 5 évig érvényes, az egyes alszámlákra érkezett összegek felett az utalást követő naptári év végéig, azaz maximum két évig rendelkezhet a kártyabirtokos.

A kibocsátó pénzintézetek (MKB, OTP, K&H) Szépkártya-portáljának felületén ellenőrizhetjük az aktuális egyenleget, és kísérhetjük figyelemmel a tranzakciókat. Az online egyenleg lekérdezés során láthatók a korábban utalt, és még el nem költött összegek. A kártyával történő fizetés során, az adott alszámláról mindig a legrégebben ráutalt összeg kerül felhasználásra.

A SZÉPKártya felhasználási ideje kapcsán ki kell emelni az OTP és MKB SZÉP Kártya tulajdonosok számára fontos információt. Ez a két pénzintézet 2011-ben kezdte meg az utalványkártya kibocsátását, melyet akkor még csak szálláshely költségekre lehetett felhasználni. Ennek értelmében, a 2011-ben utalt, és eddig el nem költött juttatási összeget – 2012. december 31-i határidővel – csak szálláshely szolgáltatásra fordíthatják az érintett kártyabirtokosok. Lehetőség van arra, hogy ebből az összegből akár a jövő évi pihenéshez, nyaraláshoz már most lefoglalják a szállásukat.

Amennyiben az alszámla egyenleget a kártyabirtokos mégsem költi el, akkor az számára elveszik, mivel a jogszabály szerint a számlán megmaradó összeg a kártyát kibocsátó bankhoz kerül.

További cikkeink: