SZÉP - infó

A SZÉP Kártya adózása 2015-ben nem változik

2015-ben is kedvező adózású marad a cafeteria. A béren kívüli juttatási elemekre 200 ezer forintig változatlan az adóteher. 200 ezer forinttól 450 ezer forintig kedvezményesen csak szépkártya formájában adható a cafeteria. 450 ezer forint felett azonban 51,17 százalékra nő az adó.

Elfogadták a 2015-re szóló adóváltozásokat. Továbbra is kedvező adózási feltételekkel adhatnak cafeteriát a munkáltatók, az alábbiak szerint. A béren kívüli juttatások terén 200 ezer forintig nem történt változás. Ezen összeghatárig a PihenőKártya mellett a már megszokott elemek – mint az utazási költségtérítés, az étkezési jegy, az iskolakezdési támogatás – továbbra is kedvező adózási feltételek mellett adhatóak, ami a munkáltató számára 35,7 százalékos közterhet jelent.

200 ezer forint felett azonban kizárólag SZÉP Kártya formájában lehet kedvezményesen cafeteriát adni. 450 ezer forintig a juttatás összege ebben a formában, szintén a kedvező, 35,7 százalékos közterheket viseli. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a SZÉP-kártyának központi szerepe lesz januártól a cafeteriában.

A 200 ezer forint feletti – nem SzépKártyára adott – juttatások összege esetében, továbbá 450 ezer forint fölött a cafeteria adóterhei esetén már az emelt (27 százalék) EHO-val kell számolni, ami összességében 51,17 százalékos adóterhet jelent.

Maga a Széchenyi Pihenőkártya rendszer nem változik. Továbbra is a már jól megszokott, megismert három „zseb”, a szállás, a vendéglátás valamint a szabadidő és rekreációs alszámla áll a kártyabirtokos munkavállalók rendelkezésére.

A Pihenőkártya népszerűsége – mind a munkavállalók, mind a munkáltatók, mind a szolgáltató SZÉP Kártya elfogadóhelyek körében – töretlen. Azok a munkavállalók is pozitívan vélekednek a juttatásról, akik nem kapnak ilyen cafeteria elemet. Kiemelendő továbbá a kártya belföldi turizmusra gyakorolt jótékony hatása is.

További cikkeink: