Hamiskártyások a SZÉP Kártya körül

SZÉP Kártya

A Széchenyi Pihenőkártya kifejezetten a belföldi turizmus (szállás, vendéglátás, szabadidős és rekreációs szolgáltatások) fellendítését hivatott szolgálni. A SZÉP Kártya szállás alszámla csak szálláshely-szolgáltatásra és az utazási irodáknál belföldi utazási csomag vásárlására használható fel.

A magyar ember igyekszik mindig feltalálni magát. Ezzel még nincs is baj, de szeretjük megtalálni és kihasználni a kiskapukat. Szeretjük feszegetni a korlátainkat. Így van – vagy inkább mondjuk úgy, csak volt – ez a SZÉP Kártya használatával kapcsolatban is.

Mire is gondolok? Nos… Nem túl régen olvastam egy felvetést egy „kérdezek-feleljetek” típusú weboldalon. A kérdező arra volt kíváncsi, hogy abban az országban, ahová utazik, hol fogadják el a SZÉP Kártyát. A válaszokat végig pörgetve, többen is mondták neki, hogy ezt csak Magyarországon fogadják el. A kérdező azonban határozottan közölte a hozzászólókkal, hogy magyarokhoz mennek, és őt nem érdekli, hogy hogyan oldják meg, de elfogadják a pihenőkártyát.

Felvetődik a kérdés, hogy ha tisztában volt a válasszal, miért tette fel a kérdést? Talán, hogy akaratlanul (esetleg akarattal?) felhívja a figyelmet valamire?

A Széchenyi Pihenő Kártya azért jött létre, hogy a hazai, tehát a BELFÖLDI turizmust lendítse fel. Ennek értelmében Magyarország határain belül igénybe vehető szolgáltatásokért fizetünk a kártyával. Ez a felvetés vajon kiskapu? Vagy csalás? Szerény véleményem szerint utóbbi. Azonban nem csak ez az egy ilyen eset fordulhatott elő eddig.

Vizsgálódott a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal is. A SZÉP Kártya szállás alszámlát hivatalosan szálláshely-szolgáltatásra, valamint utazási irodák belföldi utazásszervezésre, azaz belföldi, előre összeállított utazási csomagok értékesítésére fogadhatják el. Az ellenőrzések során találtak olyan utazási irodákat, ahol külföldi utazási csomagot is lehetett a Pihenőkártya segítségével vásárolni.

A SZÉP Kártya használatát szabályozó kormányrendeletet a napokban módosították. A módosításban szerepel az is, hogy jelentősen bővítették a szabadidő alszámla felhasználási körét. Azonban, a jogszabály most már szankciókat is tartalmaz arra az esetre, ha nem úgy használjuk fel az alszámlán lévő összegeket, ahogy azt a rendelkezés meghatározza.

Mire is kell tehát figyelni a kártyahasználat során? Csak belföldi utazási csomagot lehet vásárolni az utazási irodában. Külföldi utazás költségeit nem lehet a SZÉP Kártya szállás alszámláról rendezni. Szabálytalan az is, ha csak a szállásközvetítés díját fizetjük a kártyával, és nem a teljes utazási csomagot.

És, hogy kinek is rossz igazából ez a trükközés? A szolgáltatóknak azért, mert az ilyen szabálytalanságok miatt akár szerződésbontásra is sor kerülhet a kártyakibocsátó pénzintézettel. Ez az ügyfélkör drasztikus visszaesését, és a bevételek jelentős csökkenését is jelentheti. A hatóságok aktív érdeklődéséről pedig még nem is ejtettünk szót…


Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Thanks to DJ and Addicting Games