Hír

SZÉP Kártyát kap? Jó, ha tudja...

2012 óta már több mint 750 ezer SZÉP Kártya került forgalomba a három kártyakibocsátó pénzintézet (OTP, MKB, K&H) révén. Azonban vannak, akik még csak most ismerkednek ezzel a béren kívüli juttatási formával. Cikkünk nekik szeretne segítséget nyújtani.

A Széchenyi Pihenő Kártya az üdülési csekk kiváltására 2012-ben jelent meg a cafeteria-elemek között. Azóta több mint 750 ezer Pihenőkártya talált gazdára a munkavállalók körében, míg a szolgáltató SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma átlépte a 22 ezret. A kártyabirtokosok egyre rutinosabban használják a plasztik fizetőeszközt, azonban sokan még csak most ismerkednek vele.

A SZÉP Kártya egy olyan béren kívüli juttatási forma, melyet a munkáltató biztosíthat aktív munkaviszonyban álló dolgozója részére, kedvező adózási feltételek és minimális adminisztrációs terhek mellett. A kártyát a munkáltató igényli meg a dolgozó részére attól a kibocsátótól, amelyikkel szerződést kötött. Jelenleg három nagy pénzintézet, az OTP, az MKB és a K&H jogosult a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátására.

E cafeteria elem formájában évente maximum 450 ezer forint adható, három alszámlára lebontva. A három „zseb” éves keretét külön limitálták: a szállás alszámla 225 ezer forint, a vendéglátás alszámla 150 ezer, míg a szabadidő alszámla 75 ezer forint maximális összeggel tölthető fel évente. Az utalványszámlára feltöltött összeg az utalást követő második naptári év május 31-ig áll a kártyabirtokos rendelkezésére – jó esetben ez közel két és fél évet jelenthet.

Ez a béren kívüli juttatási forma egyaránt kedvező a munkáltató és a munkavállaló számára is. A kártya legyártása az első alkalommal (a főkártya esetében) térítésmentes. A kártyabirtokos munkavállaló azonban közvetlen hozzátartozói számára társkártyát igényelhet. Ebben az esetben, illetve kártyapótlás során egyszeri, 1500,- Ft + Áfa összeget kell a kártyabirtokosnak fizetnie. A Széchenyi Pihenő Kártya program a szerződő szolgáltatók számára is előnyös. A SZÉP-Kártya elfogadóhelyek felé ugyanis a bankok által felszámított jutalék legfeljebb 1,5 százalék.

A SzépKártya használata leginkább egy általános bankkártyához hasonlítható, azzal a kivétellel, hogy készpénz-felvételre nem használható. Fizetni többféleképpen lehet a plasztikkal: bankkártyához hasonlóan POS terminálon lehúzva, internetes felületeken, illetve telefonos elfogadással. A legelső használat előtt a kártyát a kártyabirtokosnak aktiválnia kell. A SZÉP-Kártya aktiválásának menete eltérő lehet – erről a kibocsátó pénzintézet ad pontos tájékoztatást.

A kártya a már említett három alszámlával (szállás, vendéglátás, szabadidő) rendelkezik. Az egyes alszámlákra utalt összeget később már nem lehet átmozgatni. Érdemes időben alaposan átgondolni, hogy a cafeteria keretet mire szeretnénk a későbbiekben felhasználni.

Mindhárom zsebből lehet szállásköltséget, valamint uszoda- és fürdőbelépő jegyet finanszírozni. A vendéglátás alszámla kerete ezen felül éttermi vendéglátási szolgáltatásokra, melegétel-fogyasztásra fordítható. Ma már egyre több gyorsétterem, ételfutár-szolgálat, pizzéria is megtalálható a szerződött szolgáltatók között.

A szabadidő alszámla – bár ez rendelkezik a legkisebb éves keretösszeggel – a legsokoldalúbb felhasználást kínálja a kártyabirtokosnak. Sport, kulturális és szabadidős programok, wellness-lehetőségek, valamint horgászjegy vásárlás is megtalálható a zseb által lefedett szolgáltatási körben.

Az elfogadóhelyek száma folyamatosan gyarapodik. Már szinte az ország minden pontján használhatjuk a pihenőkártyát.

Címkék:
SZÉP Kártya

További cikkeink: