SZÉP kártya változások 2023

A tavalyi évben jó pár olyan változás történt, amire a SZÉP-kártya tulajdonosoknak érdemes volt figyelnie, hisz nem csak a zsebek közti átjárhatóság volt újdonság, de az is, hogy a tavaszi időszakban ezek bármelyikéről költhettünk hideg élelmiszerre.

A mintegy 2,5 millió kártyatulajdonos mindennapjait azonban a 2023 elején életbe lépő módosítások még egyszerűbbé teszik. A legújabb rendelet (amely 2023. január 9-én lépett hatályba) ugyanis eltörölte a zsebeket, így a vendéglátás, szabadidő, illetve szálláshely alszámlából csak az utóbbi maradt meg, a másik kettőn lévő összegek pedig átvezetésre kerültek.

Fontos információ, hogy a SZÉP Kártyával kifizethető szolgáltatások köre ezzel együtt nem változott, ahogy a munkáltató által kedvezményesen adható összeg sem, így ez maradt évi 450 ezer forint. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy ez a pénz továbbra is időarányosan csökkenhet, függően arról, hogy a munkaviszony az év egészében fennállt-e.

Szintúgy fontos még mindig kiemelt figyelmet fordítani az el nem költött összegekre, hiszen azt a pénzt, amit 2022. október 15. előtt kaptunk, ez év május 31-ig használhatjuk fel adómentesen. Ami ezt követően is rajta marad a SZÉP kártya egyenlegünkön, arra 15 százalékos díjat számolnak fel június 1-jén.

Amennyiben esetleg elveszne, vagy megrongálódna a kártyánk, annak cseréje idén már 1800 forintba kerül.

Összességében tehát a változások mind az elfogadóhelyek, mind pedig a felhasználók életét megkönnyítik, hiszen 2023-ban már nem kell külön figyelni az egyes zsebek egyenlegeit. Ennek köszönhetően korlátozások nélkül költhető el a SZÉP-kártyán található összeg annak megfelelően, hogy milyen formát részesítünk előnyben.

Ugyancsak kiemelt fordulópont a cafeteria történetében az utóbbi időszak legjelentősebb hazai bankfúziója. 2023 május 1-jén ugyanis az MKB Bank és a Takarékbank egyesülése lezárul és az új pénzintézet MBH Bank néven lesz majd elérhető. Ez a változás természetesen hatással lesz az MKB plasztikokra is, melyek MBH SZÉP Kártya néven futnak majd tovább. Az átállás a már forgalomban lévő MKB Széchenyi Pihenőkártyák felhasználhatóságát azonban nem érinti.

Címkék:
2023