Hír

Százezer fölött az MKB SZÉP Kártya tulajdonosok száma

Már több mint százezer MKB SzépKártya birtokos használhatja plasztik kártyáját az egész országban, a szolgáltató elfogadóhelyeken. A pihenőkártyáról szóló kormányrendelet módosításának köszönhetően, a forgalom további növekedésére számít a kibocsátó.

Átlépte a százezret az MKB PihenőKártya tulajdonosok száma. Országszerte több mint 11 ezer helyen, 23 ezernél több felhasználási móddal, különféle szolgáltatásokkal várják a plasztikkal rendelkezőket az MKB SZÉP-Kártya elfogadóhelyek. A szerződött szolgáltatók száma közelít a tízezer felé, a bankkal pedig már több mint 4000 munkáltató kötött szerződést.

A munkáltatók a tavalyi, 2012-es esztendőben túlnyomó részt a vendéglátás alszámlára töltöttek fel a dolgozók részére cafeteriát. A 10 milliárd forint körüli összeg közel 60%-a került az étkezéshez kapcsolható zsebbe. A szálláshely alszámlára a teljes juttatás negyede, míg a szabadidő alszámlára a maradék kb. 15-16% került átutalásra.

A vendéglátás alszámla népszerűségéhez most felzárkózhat a szabadidő alszámla, melynek felhasználási körét a Szép-Kártya működéséről szóló rendelkezés értelmében jelentősen bővítették. A módosításnak köszönhetően lényegesen nőtt a plasztik egyenlegéből igénybe vehető, sportolással kapcsolatos tevékenységek köre. A kibocsátó pénzintézet a módosítás alapján arra számít, hogy tovább fog növekedni a SZÉP Kártyával kapcsolatos forgalom az idei évben.

A Pihenőkártya forgalma az MKB adatai szerint hasonló mértékben alakult, mint a feltöltések esetében. A feltöltött összegből 2012-ben több mint 6,5 milliárd forintot használtak fel a főkártyával és társkártyával rendelkezők, melyből 60% fölötti arányban fizettek a vendéglátás, kb. 23%-os arányban a szállás, míg a maradék kb. 13%-os arányban a szabadidő alszámla terhére.

A szerződött munkáltatók számára továbbra is gazdaságos megoldást nyújt a SZÉP Kártya, mint cafeteria. Bár a juttatás adóterhei kis mértékben emelkedtek, a 2013. január 1-től érvényes 14% EHO mellett is kedvezőbb adózási feltételekkel bír a juttatási forma, mint ugyanannyi nettó munkabér. A munkáltatót érintő változások között kell azt is megemlíteni, hogy a határidőig fel nem használt cafeteria összeget a kibocsátó bank visszautalja a munkáltató számára, a határidőt követő 30 napon belül.

Az első teljes év tapasztalatait figyelembe véve, elmondható, hogy az MKB SZÉP Kártya tulajdonosok is elégedettek a plasztik által igénybe vehető lehetőségekkel.

További cikkeink: