Hír

Mi lesz veled, SZÉP-Kártya?

A kormány módosítja a béren kívüli juttatások adóterheit 2015-től. A cafeteria elemek, így a szépkártya adózása 2015. január 1-jét követően 35,7%-ról 51,17%-ra emelkedik. Cafeteria, vagy több készpénz?

Október végén, november elején megjelentek a jövő évre vonatkozó elképzelések a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatban. A kormány adóemelési tervei szerint 2015-től a cafeteria, így a SZÉP Kártya adózása az eddigi 35,7 százalékról 51,17 százalékra fog emelkedni. Az érintett juttatások között az Erzsébet-utalvány, a munkáltatói étkezési jegyek, a helyi bérletek, valamint az iskolakezdési támogatás is megtalálható.

Mit is jelent mindez? A legfrissebb hírek szerint a jelenlegi 16 százalékos SZJA mellett már 27 százalék lesz az EHO a jelenlegi 14% helyett. Időközben az a javaslat is napvilágot látott, hogy évente – munkavállalóként – 200 ezer forintig a cafeteria adózása továbbra is kedvezményes maradjon. Itt meg kell jegyeznünk, hogy jelenleg évi 500 ezer forint a kedvezményes adózással bíró béren kívüli juttatások felső határa.

Várhatóan ez azt eredményezné, hogy a munkáltatók legfeljebb évi 200 ezer forintban maximalizálnák a dolgozók részére adható juttatások mértékét – ami kevesebb, mint az éves budapesti bérlet bruttó összege.

A helyzet azonban nem egészen egyértelmű. A Nemzetgazdasági Minisztérium azzal indokolja a cafeteria adóterheinek növelését, hogy a munkáltatók inkább készpénzt adjanak dolgozóiknak az elvégzett munkájuk után, mint jegyeket, utalványokat. A minisztérium képviselője szerint a változások nem fogják befolyásolni a SZÉP Kártya és az Erzsébet-utalvány sorsát, hiszen a belföldi turizmus további élénkülése továbbra is fontos cél.

A Pihenőkártya adózásának módosítása miatt már a szállásszolgáltatók is felemelték a szavukat. Az adótörvény ugyanis nem mondja ki tényszerűen, hogy a SzépKártya és az Erzsébet-utalvány kimarad az adóemelésből. A szolgáltatók amiatt aggódnak, hogy az adóterhek emelése miatt jövőre lényegesen kevesebb cafeteriát kapnak az emberek. Ez viszont azt jelenti, hogy sokkal kevesebben fognak eljutni pihenni, ami a SZÉP Kártya elfogadóhelyek forgalmának csökkenését jelenti, így a turizmus szakmában dolgozók egy részének megélhetését is veszélybe sodorhatja.

Az NGM szerint a munkavállalók 2015-től ugyanúgy, ugyanazokból a cafeteria-elemekből válogathatnak, mint eddig. Annyi változik „csak”, hogy a juttatások adóelőnye jelentősen kisebb lesz a munkabérhez képest.

Kérdés, hogy a munkáltatók számára mennyivel lesz ez a változás kedvezőbb? Vajon hány munkáltató fogja tudni ugyanúgy biztosítani a béren kívüli juttatási formákat dolgozóinak 2015. január 1-jét követően?

További cikkeink: