Hír

Lendületesen kezdett a belföldi turizmus 2014-ben

Jól indult a 2014-es év a belföldi turizmusban érdekeltek számára. Az első negyedév máris 15 százalékos növekedést mutatott. Mindez a kedvező, enyhe időjárásnak és a pihenőkártya felhasználásának is köszönhető.

Erős kezdést realizáltak a hazai turizmus képviselői 2014-ben. Az első negyedév ugyanis 15%-os növekedést mutat a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A jó kezdés részint annak köszönhető, hogy kellemes, enyhe volt az időjárás. Másrészt a SZÉP-Kártya felhasználása is elősegítette ezt a remek mutatót. A nagyobb forgalomnövekedés elsősorban a panzióknál, moteleknél, vendégházaknál volt megfigyelhető (2013-hoz képest). A legnépszerűbb szállástípus a vendégek foglalási szokásai alapján azonban az apartman.

A foglalt éjszakákat tekintve a legnépszerűbbek a 2 éjszakára szóló foglalások. Emellett a kedvező időjárásnak köszönhetően mintegy ötödével növekedett a hétvégi, egy éjszakát magában foglaló, „kiruccanó pihenések” száma is.

A SZÉP Kártya használata, a belföldi turizmusra gyakorolt jótékony hatása egyértelműen megfigyelhető a szakemberek szerint. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a 2014. május 31-ig a kártyabirtokosok rendelkezésére álló, közel 4 milliárd forintnyi 2012-es cafeteria keret még további növekedéseket hozhat.

A dinamikus évkezdésbe több rekord is belefért. Egy budapesti apartmanban egy vendég 44 napot töltött, míg egy csoport „bezsebelhette” a legdrágább egyszeri foglalás mértékét, mivel 9 millió forint értékben foglaltak szállást.

Az adatokat elemző szállásportál szakemberei arról is beszámoltak, hogy továbbra is érezhető a tervezett, tudatos szállásfoglalás. Az előfoglalási szezon korábbra tehető a tavalyi időszakhoz képest. A magyar szállóvendégek közel két és fél hónappal a tervezett nyaralás előtt már lefoglalják szálláshelyeiket. Az is megfigyelhető az eddigi foglalási adatok szerint, hogy a Balaton környéke továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A magyar tenger mellett a klasszikusnak számító fürdővárosokba is folyamatos az előfoglalás.

A legnépszerűbb szálláshelyek TOP 10-es listáján a tavalyi 10 legkedveltebb úti cél szerepel, csak a helyezések változtak kicsit. A hazai szállóvendégek által legnépszerűbbnek ítélt városok között a 2013-ban az Év Települése büszke címet birtokló Hajdúszoboszló, valamint Eger, Gyula, Zalakaros és Hévíz mellett Budapest, Pécs, Sárvár, Sopron és Szeged található. A SZÉP Kártya használatát megkönnyítő legutóbbi módosításnak köszönhetően – a szállás költségeihez hasonlóan – fürdőbelépő is bármelyik alszámláról fizethető.

További cikkeink: