Hír

Lakáscafeteria és SZÉP-Kártya lehet a sláger

A SzépKártya az adójogszabályok változása miatt jelentős sikereket zsebelhet be a cafeteria elemek közül. A szakemberek felhívják a figyelmet a több százezer munkavállalónak segítséget nyújtó lakáscélú hiteltámogatás (lakáscafeteria) lehetőségére is.

A legnagyobb SZÉP Kártya kibocsátó, az OTP Bank vezetői beszámoltak a bank által végzett kutatásról. Ebből kiderült, hogy a 2015-ös év legmeghatározóbb cafeteria elemei a Pihenő Kártya, valamint a nagyon sokakat – a magyar munkavállalók harmadát – érintő, vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás.

A SzépKártya használatával kapcsolatban a pénzintézet vezetői elmondták, bizakodóak a plasztik további jövőjét illetően. Az új adójogszabályok ugyanis jelentősen előtérbe helyezik ezt a cafeteria-elemet, tekintettel arra, hogy kedvezményes adózási feltételek mellett, 200 ezer forint felett kizárólag ilyen formában lehet béren kívüli juttatást nyújtani.

Az OTP által kibocsátott SZÉP-Kártyák piaci részesedése továbbra is 75%-os, mely jelentős siker a pénzintézet vezető szakemberei szerint. Jelenleg 810 ezer OTP SZÉP Kártya van forgalomban, melyekre 2014-ben 57 milliárd forintot utaltak a munkáltatók. A kártyabirtokosok 2013-hoz képest tavaly közel tíz százalékkal többet, mintegy 55 milliárd forintot költöttek el az alszámláikról. A kártyazsebek közül továbbra is a vendéglátás alszámla, ezt a szálláshely alszámla és a szabadidő zseb követi – ebben nem történt változás.

Az OTP SzépKártya első megjelenése, azaz 2011 óta közel 160 milliárd forintot töltöttek az utalványszámlákra a munkáltatók. A tavalyi évben az összeg közel 50 százalékkal nőtt, és mintegy 15 százalékkal több kártyát gyártottak az előző évhez képest.

A másik sikerre ítélt elem a cafeteria piacon a vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás. Ez az új juttatási forma elsőként az OTP cafeteria-palettáján jelent meg 2014 májusában. Ez a juttatási elem egyaránt kedvező lehetőség mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak. Az OTP ADLAK névre hallgató új szolgáltatásra csak a bevezetés évében több mint ezer munkavállaló kötött szerződést. Ez azt mutatja, hogy a dolgozók részéről komoly igény merül fel erre a juttatási formára. Ez akár havi több tízezer forint megtakarítást is jelenthet az érintett dolgozók családjának. A pénzintézet úgy kalkulál, hogy 2015-ben akár félmillió munkavállaló is igényelhet munkáltatóján keresztül lakáscafeteria névre keresztelt támogatást.

Vissza nem térítendő lakáscélú hiteltámogatás formájában juttatást a munkáltatók 5 millió forintig adhatnak adómentesen a dolgozójuk részére, azért, hogy a dolgozó törleszthesse forint-, vagy devizaalapú lakáshitelét. A támogatásról szóló miniszteri rendelet 2014 áprilisában lépett hatályba. A cafeteria elemként is választható juttatás mintegy 700 ezer, lakáshitellel rendelkező dolgozónak nyújthat segítséget.

További cikkeink: