Hír

Balatoni nyár: SZÉP Kártya, sok vendég

Az idei nyári szezon turisztikai szempontból sikeresnek mondható. A SZÉP Kártya hatása egyre inkább érződik. A Balaton körül nyaraló hazai turisták száma a nyolcvanas éveket idézi. Utoljára több évtizede utazott ennyi magyar a Balatonra.

Idén nyáron a SZÉP Kártya alszámláit és a kifutó üdülési csekk lehetőségeit szép számban vették igénybe a Balaton körül a hazai kirándulók és üdülni vágyók. Ezt a kedvező időjárás is elősegítette. Mindennek köszönhetően több évtizede nem tapasztalt belföldi turisztikai forgalom jellemezte az idei balatoni szezont.

A SZÉP Kártya dinamikus elterjedése, az egyre nagyobb számban megjelenő SZÉP Kártya elfogadóhelyek színvonalas szolgáltatásai is nagy szerepet játszottak abban, hogy sokan választották a Balatont pihenésük helyszínéül. A szállás szolgáltatók közül az apartmanok és panziók, illetve a több csillagos szállodák is pozitív mérleggel zárhatták az üdülési főszezont. A Balatoni Hajózási Zrt. is kedvező adatokról számolhatott be. Mint ismeretes a Szép Kártya szabadidő alszámla is alkalmas különféle hajózással kapcsolatos szolgáltatás kiegyenlítésére.

A korábbi évekhez képest nagyobb számban voltak jelen a tó körül a kerékpáros turisták. Nekik is köszönhetően a vendéglátással, szállás-szolgáltatással foglalkozó szolgáltatók, illetve a Balatoni Hajózási Zrt. is jelentős forgalom-növekedést könyvelhettek el.

A SZÉP Kártya sikere abban is mérhető, hogy a kártyabirtokosok sok helyen igényelték, hiányolták a kártyaelfogadás lehetőségét. Emellett az MKB, OTP, K&H – mint kártyakibocsátó bankok – rugalmas hozzáállása is elősegítette, hogy a Balaton környéki szolgáltatók a lehető legrövidebb határidőkkel csatlakozhattak az elfogadói hálózathoz.

Nőtt a vendégéjszakák száma is. A belföldi turizmus mellett jelentős forgalmat generáltak a nyári szezon idején a külföldi vendégek is. Ez többek között a Sármelléki reptér forgalmának tudható be. Több külföldi városból is érkeznek a repülőtérre charter gépek. Továbbra is nagy számban vannak a német ajkú turisták, és egyre nagyobb népszerűséggel bír a Balaton az orosz, lengyel és cseh területről érkező pihenni vágyók körében is.

További cikkeink: