Autókölcsönzés SZÉP Kártya szabadidő keretből?

Sokféle szolgáltatási kört lefed a szabadidő alszámla, a sportszer-kölcsönzést is, de a SZÉP Kártya autókölcsönzéshez nem használható. A fürdők folyamatosan szorgalmazzák, hogy legyen lehetőség a zsebek közötti átjárhatóságra is.

A SzépKártya működéséről szóló jogszabály módosításakor a szabadidő alszámla szolgáltatási körében bővítéseket vezettek be. Sok új szolgáltatás vált elérhetővé 2013-tól kezdődően. Ilyen többek között a kölcsönzés, bérlés lehetősége. Az a hír is napvilágot látott, hogy a SZÉP Kártya autókölcsönzés esetén is használható! Hasonlóképpen, mint a kerékpár-bérlés, vagy a különféle sporteszközök, felszerelések kölcsönzése esetén. A nyaralás alatti autókölcsönzés még kevésbé elterjedt hazánkban. Ez a lehetőség fellendíthetné az autókölcsönzők forgalmát.

A jogszabály alapos áttanulmányozása alapján elmondhatjuk, hogy ez sajnos nem igaz. Az autókölcsönzés a 79.90 Egyéb foglalás TEÁOR'08 kód alá tartozik. Viszont a SZÉP Kártya jelenleg hatályos kormányrendeletében a 79.90-ből csak az idegenvezetés szolgáltatás fizethető.

A plasztik legszínesebb szolgáltatási körrel rendelkező zsebe igazán változatos használatot tesz lehetővé. Sokan hiányolták a Pihenőkártya megjelenését követően az uszodabérlet, illetve horgászjegy vásárlási opciót. A 2012. év végi változtatások során ezek is bekerültek a jogszabályba.

Mivel a keretből szállással kapcsolatos költségeket is finanszírozhatunk, a cafeteria választás során érdemes megfontolni ennek az alszámlának a feltöltését. Azért is jó döntés a szabadidő zseb, mert a népszerű wellness és fürdőszolgáltatásokat is az ide feltöltött keretből veheti igénybe a kártyabirtokos.

Azonban a változtatásokból kimaradt, hogy nagyobb rugalmassággal rendelkezzen a Pihenőkártya. Jelenleg ugyanis nincs mód az adott alszámlára lekönyvelt összeg utólag egyik másikra történő átmozgatására, azaz nincs átjárhatóság. A fürdők azt szeretnék elérni, hogy – hasonlóan a szálláshely szolgáltatásokhoz – fürdőbelépőt, illetve a fürdőszolgáltatásokat is igénybe lehessen venni bármelyik zseb keretéből.

A Széchenyi Pihenő Kártya egy praktikus és modern juttatási forma. Ha körültekintően választjuk meg a munkáltató által feltöltendő zsebet, a SZÉP Kártya autókölcsönzés esetében ugyan nem használható, de sporttanfolyamok, színház- és koncertjegy, illetve sok más nagyszerű szolgáltatás finanszírozását is lehetővé teszi.

Címkék:
szabadidő