Hír

Aggódnak a szállodák a SZÉP Kártya 2015-ös adózása miatt

Aggódásának adott hangot a Szállodaszövetség az új, 2015. január 1-től életbe lépő adócsomag-tervezet kapcsán. Eszerint jelentősen növekszik a béren kívüli juttatások, így a Széchenyi pihenőkártya adózása is, melynek révén akár munkahelyek is veszélybe kerülhetnek.

Komoly változásokat hozhat a 2015-ös esztendő a béren kívüli juttatások, így a Széchenyi Pihenő Kártya esetében is. A SzépKártya Program nagymértékben hozzájárult a belföldi turizmus erősödéséhez. Gazdaságélénkítő hatását a belföldi turizmus ágazat minden résztvevője megtapasztalhatta az elmúlt évek során.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége rendkívül aggályosnak tartja a béren kívüli juttatások adóterheinek növelését. A SZÉP Kártya adózása jelenleg igen kedvező: a cafeteria elem 2013. január 1. óta 35,7% mértékű adóterhekkel bír. Azonban a 2015. évre tervezett adócsomag szerint 51,17 százalékra emelkedhet a juttatások adóterhe.

A Szállodaszövetség elsősorban azért javasolja, hogy ne emeljék a cafeteria elem adóterheit, mert a szakma úgy véli, ezzel komoly veszélybe kerülhet az állami és Európai Uniós támogatással épült szállodák, szálláshelyek működése.

Mindez azt is eredményezheti, hogy a munkáltatók jelentősen csökkenteni fogják a dolgozóknak adni kívánt béren kívüli juttatások mértékét. Ennek következtében jelentősen visszaeshet a belföldi szálláshelyek forgalma, melyet az utóbbi időszakban a Pihenőkártya nagymértékben erősített.

A szálláshelyek, SZÉP-Kártya elfogadóhelyek forgalmának csökkenése pedig a turizmus ágazatában foglalkoztatottakra nézve is negatívan hathat – akár munkahelyek szűnhetnek meg. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, leginkább a kis- és középvállalkozások által működtetett szálláshelyek, munkahelyek védelmének érdekében azt javasolja, hogy a SzépKártya adóterhein ne változtasson a kormányzat.

További cikkeink: