Hír

A SZÉP Kártya legyőzte a francia utalványokat?

A SZÉP Kártya és az Erzsébet utalvány szép lassan legyőzi a korábbi utalványokat. A vendéglátás alszámla és a szabadidő zseb egyre inkább átveszi a cafeteria rendszerben az utalványok szerepét.

Magyarországon a 2012-es évvel komoly változások mentek végbe a cafeteria rendszerben. A teljesen magyar SZÉP Kártya komoly ellenfele lett a korábbi utalvány-kibocsátóknak. Forgalmuk drasztikusan lecsökkent, miután a Széchenyi Pihenő Kártya és az Erzsébet utalvány az idei évben már lényegesen kedvezőbb járulékfizetést jelent a munkáltatók számára.

A három nagy francia utalvány-kibocsátót tömörítő Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés elmondta, a forgalmuk közel 90 százalékkal csökkent 2011-hez képest.

Az étkezéshez kapcsolható Erzsébet utalvány, valamint a SZÉP Kártya vendéglátás alszámla azonban egyre nagyobb teret hódít. A Pihenőkártya három alszámlája közül a munkavállalók körében a vendéglátás zseb örvend a legnagyobb népszerűségnek. Emellett az Erzsébet utalvány is egyre elterjedtebb a béren kívüli juttatások piacán. Az Erzsébet utalványt kibocsátó Nemzeti Üdülési Szolgálat ugyanis a Tesco után a Spar üzletlánccal is megállapodást köt rövidesen - várhatóan október közepétől - az utalvány elfogadásáról.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai is a SZÉP Kártya dinamikus erősödését mutatják. Az NGM tájékoztatása szerint július végéig közel hétszázezer darab Széchenyi Pihenő Kártya került kibocsátásra, és a SZÉP Kártya elfogadóhelyek száma is több mint harmincezer. A felmérések alapján az is kiderült, hogy a vendéglátás alszámlát a népszerűség tekintetében a szállás alszámla követi. A harmadik a legnagyobb felhasználási kört nyújtó, de legkevesebb keretösszeggel rendelkező szabadidő alszámla.

A minisztériumi tájékoztató arra is kitér, hogy a munkáltatók júliusig közel 50 milliárd forintot utaltak a SZÉP Kártya alszámlára. A kártyabirtokosok az összeg több mint egyharmadát költötték már el a Szépkártya elfogadóhelyeken.

További cikkeink: