Hír

A SZÉP Kártya 2013-ban is tovább menetel

A Széchenyi Pihenő Kártya a 2013-as évet változásokkal kezdi. Új szereplő (Tempo) megjelenése várható a kibocsátók piacán, kismértékben növekvő járulékteher és egyre bővülő szolgáltatási körök várják a SzépKártya birtokosokat az új évben.

A Széchenyi Pihenő Kártya néhány változással kezdi a 2013-as esztendőt. A változások elsősorban a SZÉP Kártya birtokosok érdekeit szolgálják, de találunk a munkáltatókra vonatkozó módosításokat is.

2013. január 1-től csekély mértékben, de emelkedett a járulékteher. Az eddigi 10%-ról az EHO 14%-ra módosult, így a korábbi 30,94% mértékű adó – a 19% szuperbruttó x (16% SZJA + 10% EHO) – helyett a munkáltatónak összesen 35,7%-ot – 19% szuperbruttó x (16% SZJA + 14% EHO) – kell fizetnie. Mivel azonban ez a módosítás ilyen kismértékű, a munkáltatók számára továbbra is jelentős adóelőnyt mutat a bérekhez képest (ha a nettó juttatást vesszük alapul). Így a cafeteria ezen formáját a jövőben is megéri adni.

Fontos változás az utalványkártyával kapcsolatban, hogy közel fél évvel meghosszabbították a cafeteria keret felhasználásának határidejét. A 2011-ben SZÉP Kártyára utalt összegek így 2013. május 31-ig érvényesek. Ezen túl azok a munkavállalók, akik az év végén, visszamenőlegesen kapják meg béren kívüli juttatásukat a plasztikon, közel másfél évig használhatják a keretösszeget. Jelentős módosítás az is, hogy a felhasználási határidőig el nem költött összeget a kibocsátó a határidőt követő 30 napon belül visszautalja a munkáltatónak.

A kártya működéséről szóló jogszabály módosítása révén jelentősen kibővült a szabadidő alszámla szolgáltatási köre. A Szép-Kártya szabadidő alszámlája sportosabb lett. Több, korábban hiányolt szolgáltatásra – uszodai belépő, uszodabérlet vásárlására, sporttal kapcsolatos tevékenységek, képzések finanszírozására, sporthorgászathoz – is igénybe lehet venni a zseb egyenlegét.

A kibocsátók körébe 2013-tól új, nem banki szereplők is csatlakozhatnak. 2012 őszén a Tempo Egészségpénztár már be is jelentette, hogy piacra lép Tempo SZÉP Kártya néven.

A Széchenyi Pihenő Kártya program 2011 nyarán indult. Elsőként az OTP Pénztárszolgáltató kezdte meg a plasztik lapok kibocsátását, majd az MKB Bank is csatlakozott. A kártya felhasználhatósága akkor még csak szálláshely szolgáltatásokra terjedt ki. 2012. január 1-jét követően az utalványszámla három alszámlára, három zsebre bővült. A szálláshely szolgáltatások mellett vendéglátás, illetve szabadidő és rekreációs szolgáltatásokra is felhasználhatóvá vált a béren kívüli juttatási keret. Harmadikként csatlakozott a kibocsátók közé a K&H Bank is.

A SZÉP Kártya minden várakozást túlteljesített. Eddig több mint 60 milliárd forintot töltöttek fel az utalványszámlákra a munkáltatók, melyből közel 40 milliárd forintot a kártyahasználók el is költöttek. Nyolcszázezer körül mozog a kibocsátott fő- és társkártyák száma, melyet országszerte több mint 40 ezer szolgáltatónál lehet használni. A SzépKártya elfogadóhelyek száma is folyamatosan emelkedik.

Az új kibocsátók megjelenése pedig tovább élénkítheti a versenyt, további minőségi szolgáltatásokat, kényelmi funkciókat és lehetőségeket biztosítva a kártyabirtokos munkavállalók számára.

Címkék:
cafeteria 2013

További cikkeink: